Aňa Geislerová: V mé kariéře chybí pohádky

foto ČT
foto ČT

Česká televize chystá na Vánoce řadu pohádek  Učitel Václav, v podání Vojty Kotka, ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě zjistí, jak mocná je čistá a nesobecká láska. Ta je také hlavním motivem výpravného filmu Hodinářův učeň, který Česká televize uvede premiérově na První svátek vánoční.

A je to rovněž láska, která zachrání celé království, a to ve třetí vánoční pohádce – příběhu Jána Sebechlebského O léčivé vodě s Lindou Rybovou v roli spravedlivé Paní vod a pramenů. Česká televize připravila i tradiční dárek pro neslyšící diváky, pohádku Loupežnická balada. A to není vše.

foto ČT

O vánoční hvězdě

V podhůří Západních Tater našel režisér štědrovečerní pohádky Karel Janák vhodné místo, kam umístit malebnou vesnici, v níž žije učitel Václav a kde se objeví hvězda Denička, kterou na zem srazila žárlivá Proxima. Po oblíbených Dvanácti měsíčcích se tak režisér opět vrací k zimním příběhům. „Tehdy jsem se zařekl, že už v zimě točit nebudu. Ale film O vánoční hvězdě by bez sněhu přišel o svou krásnou atmosféru. Takže jsem musel porušit své předsevzetí a znovu se pustit do zimního natáčecího dobrodružství,“ přiznává Karel Janák. „Byla to pro mě první větší práce po porodu, navíc s miminkem a v Tatrách, tak se mi s natáčením pojí spousta emocí,“ vzpomíná představitelka Deničky Tereza Ramba a žárlivá Proxima v podání Ani Geislerové ji doplňuje: „V mé poměrně bohaté kariéře pohádky úplně chybí, až na italskou Princeznu Fantaghiro a Anděla Páně, kde se mihnu zhruba na tři vteřiny. Toužila jsem po české. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“

Rozhovor s Aňou Geislerovou

Jaká je vaše nejoblíbenější hvězda? Proč?

Vždycky jsem měla ráda Polárku. Nejvic svítící a pomáhající námořníkum.

Proč jste si tak přála právě tuto roli?

Já sem si přála jakoukoliv roli v pohádce. V mojí poměrne bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí. Kromě princezny Fantaghiro. ale ta je italská a Anděla páně, kde se mihnu na cca tři vteřiny. Toužila jsem po české pohádce. A kdyz prišla Proxima, toužila jsem už jen po ní.

foto ČT

Hvězda Proxima, Olga Havlová, Božena Němcová… Dala se práce na jednotlivých projektech souhrnně zužitkovat, nebo jste k nim musela přistupovat odděleně?

Nevím jak odpovědět. Při vší úctě k hvězdám a pohádkám nemůžu srovnávat Proximu s Olgou ani Boženou.

Máte oblíbené záporné postavy z pohádek? Nechala jste se u některých z nich inspirovat?

Mám spoustu oblíbených záporáků! Tornádo Lou, Mackie Messer, Rudá královna z Alenky, Voldemort i neuchopitelný pan Wonka, u kterýho si dosud nejsem jistá, jestli je kladný, nebo záporný hrdina.

Padá hvězda… něco si přejte!

Přeju si aspoň trochu bezstarostnosti, klidu a bezpečí na Vánoce. Přeju si, aby si dal covid pohov.

Jak budete letos trávit Vánoce?

Víme to vůbec někdo? Já doufám, že tradičně, ale svět je nepředvídatelný. Jediné pozitivum teď vidím v tom, že je nam všem jasný, že to letos nebude o dárcích. Mnohem víc si budeme vážit toho, jestli budeme všichni spolu. Ale ja věřím, že zase nastane klid.


Přečtěte si i rozhovor o roli Olgy Havlové:

Comments

comments

Vyhledat