Metalurgická malba i pohledy skrz a dovnitř galerie v Pragovce

Love Or Fight Ladislav Vlna Foto Marcel Rozhoň
Love Or Fight Ladislav Vlna Foto Marcel Rozhoň

Vysočanská Pragovka Gallery i na poslední měsíc letošního roku přichystala další z řady online vernisáží výstav, které od čtvrtka 3.12. bude možné navštívit také fyzicky v otevírací době galerie.  Fyzické výstavy doplní interaktivními 3D prezentace, kde si bude možné názorně prohlédnout jednotlivá díla z pohodlí domova.  V úterý 1. 12. od 18:00 tak na facebookovém profilu Pragovka Gallery proběhlo  zahájení projektu LOOKING TROUGH slovenské umělkyně Lucie Tallové a zahájení výstavy LOVE or FIGHT Ladislava Vlny.  Nově otevřené výstavy Pragovky tak doplní již zahájenou výstavu Kryštofa Kaplana: KORPOREALITA a intervenci sochařky  Anety Filipové s názvem Jamal a průběžně probíhající online variantu tradičního Vánočního Artbazaaru Pragovky.

Projekt LOOKING THROUGH představuje nejnovější díla mladé a úspěšné slovenské umělkyně Lucie Tallové (*1985), která v Pragovce vytvořila site-specific instalaci koncipovanou speciálně tak, aby si ji návštěvník mohl prohlédnout zvenčí skrze z převážné části prosklenou stěnu galerie Entry, k čemuž výmluvně poukazuje již samotný název projektu.

Základním principem výstavy bude architektonicky odvážné řešení, v němž Lucia Tallová do industriálního prostoru galerie umístí na míru vytvořené – jakoby regálové – dřevěné konstrukce, opakující svým rozvržením rastr původních oken budovy.  Toto dělení prostoru pak určí umístění maleb, drobných, niterně laděných instalací, tvořených z předmětů intimní povahy: starých, nalezených fotografií i fotografických alb, knih či třeba porcelánu.

Východiska Lucie Tallové tak můžeme spatřovat v přímých odkazech k muzeálnímu výstavnictví a expozicím vzácných sbírkových předmětů.  Hlavním tématem výstavy Lucie Tallové je však paměť, uchovávání a vytrácení vzpomínek a jejich proměna či manipulace v čase. Kurátorka výstavy Lucie Miklošková dodává: „Lucie Tallová usiluje o propojení mezi rozpracovanými tématy a materiálem. Téma archivu odkazuje nejen ke sbírání starých fotografií, alb, pohlednic, ale i knih, porcelánu, kamenů, různých bizarních objektů či nábytku. Ty se stávají pracovním materiálem, z kterého vznikají nové příběhy, kombinující realitu a fikci. Do maleb a objektů vstupuje použitím symbolů ženskost, nostalgie a sentiment.“ Výstava potrvá v Pragovka Gallery Entry od 1. 12. do 31. 12.   a bude přístupná v otevírací době galerie,  k pohledu zvenčí 24 h denně a také v online variantě na stránkách Pragovky.

Výstava LOVE or FIGHT představí nejnovější tvorbu malíře a rezidenta Pragovky  Ladislava Vlny (*1976). Ladislav Vlna pracuje vlastní jedinečnou technikou “metalurgické malby”, kterou zdokonaluje a vyvíjí posledních 15 let. „Obrazy se do ocelových desek vypalují ohněm bez přidání jakýchkoli jiných materiálů. Kresba se ručně vyrývá a barvy jsou žíháním dobývány ze samého nitra oceli a její podstaty. Iluze vznikající odrazem světla od povrchu takto zpracovaného ocelového materiálu vytváří pravdivý a komplexní obraz o složitosti a vnitřní kráse znázorněného objektu,“ dodává Ladislav Vlna. Kurátorem výstavy bude Petr Hájek. Ladislav Vlna (*1976) pochází z Třebíče, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a poté pražskou Akademii výtvarných umění.

 

V případě obou výstav se můžeme těšit kromě zahájení formou online streamingu také na doprovodný online program ve formě rozhovorů s umělci a kurátorskou prohlídkou, který v průběhu výstavy bude postupně uveřejňován na facebooku Pragovka Gallery. Další z akcí, jež Pragovka nabízí, je také online varianta tradičního Art Bazaaru Pragovky, kde rezidenti a současní nastupující umělci prodávají drobná díla do cenové hranice 3000 kč. Artbazaar, jenž původně vznikl jako akce, kladoucí si za účel zrevidovat mechanismy současného trhu s uměním a nabídnout nové možnosti, se pro rok 2020 přesunul do online podoby. Veškerý výtěžek z prodeje děl náleží výtvarným umělcům, jež zvláště nyní považujeme, vzhledem k faktu že vypadli z vládních koronavirových podpor, za ohroženou skupinu a chtěli bychom tímto způsobem vyjádřit solidaritu s nimi. Prodejní skupina s názvem Pragovka Online Art Bazaar je přístupná z facebooku zde: https://www.facebook.com/groups/698033567776337. Kupující a spřízněné duše Pragovky tak jedním nákupem nejen že pořídí originální dárek za příznivou cenu bez nutnosti navštívit přeplněné obchody, ale zároveň podpoří ohroženou skupinu výtvarných umělců.

V Pragovce také již od 4. 11. do 31. 12. probíhá výstava Kryštofa Kaplana (*1987) s názvem Korporealita, jejíž 3D model si můžete prohlédnout zde: http://www.pragovkaonline.com/korporealita/

Zahájení prvních dvou výstav můžete shlédnout na facebookovém profilu Pragovka Gallery: https://www.facebook.com/pragovkagallery

S odstupem zhruba týdne budou výstavy po zahájení přístupné navíc také v 3D variantě na stránkách  Pragovky: http://www.pragovka.com/en/online-gallery

Comments

comments

Vyhledat