My děti ze stanice ZOO už tento víkend na HBO GO! První dojmy

foto HBO
foto HBO

Nový seriál My děti ze stanice ZOO bude v Česku k vidění už tento víkend. Na HBO GO se objeví 27. února.

Všech 8 epizod nové německé minisérie bude k dispozici najednou.

Protišedi dostalo možnost se na seriál podívat už předem. První dojmy – ve stručnosti?

 

Jiný děs

Pokud na vás v 80.-90. letech silně zapůsobila kniha popisující drogovou scénu Berlína těch dob, budete na seriál nejspíš hodně zvědavi. Tvůrci osmidílného seriálu nejspíš knížku zaznamenali v době, kdy na takové věci byli taky hodně citliví: cenami ověnčenému režisérovi Philippovi Kadelbachovi je 47, scenáristovi Oliveru Berbenovi 50, z podobné generave se zdají být i další autoři. Mezi spolutvůrci je uvedena i Christiane Felscherinow, tajemná Christiane F, hlavní hrdinka příběhu. Té bude příští rok 60 a o jejím současném životě se toho moc neví.

Pokud hledáte v seriálu ten šílený chlad sedmdesátkového Berlína a opojně děsivou vtahující temnotu Stanice ZOO, kterou ukazovala kniha a částečně i stejnojmenný film z roku 1981, najdete je jen částečně. Berlín ze seriálu se i přes všechno to oblečení a staré telefony a kouření v metru svým stylem podobá více Berlínu z modernich filmů, jako bylo loňské Léto v Kreuzbergu (oba snímky ostatně spojuje herečka Lena Urzendowsky). Ostatně v recenzích si Berlíňané stěžují, že rekvizity a prostředí nebyly místy vybrány správně a že to celé vypadá jako deeampopový sexy klip a ne příběh o hrůzách závislosti. Když to trochu zjednodušíme, smíchaly se tady atributy 70., 80. a 90. let a hudba odkazuje na přelom milénia.

Více vrstev

Dojem, že nejde o dobový příběh, hodně podporuje vystupování herců, jaksi suverénnějších, sebevědomějších, než bývalo zvykem. Na rozdíl od diváků recenzujících seriál na IMDB tohle vnímám jako zásadnější rozdíl než to, zda má prodavač ve zverimexu příliš moderní kasu.

Seriál vším směřuje k dnešku a je vyloučeno, abyste si ho spletli s něčím starším. Trochu to vadí u hlavní hrdinky, jejíž zásadní vlastností byla polodětská nevinnost, která vystupovala i pod nánosy makeupu, i při tom, když se prodávala. Tady je mnohem obouchanější, protřelejší, dospělejší, zatvrzelejší, ženštější. Pro úplnost dodávám, že nepředstírá, že jí je těch 13 jako Christiane F v knize, dokonce už má práci.Její kamarádka Babsi (Lea Drinda) tu dětskost má, i když je její laňka-styl někdy na hranici kýče.

 

U ostatních – ztracených na sto různých způsobů, počínaje heroinem a konče alkoholem – vadí ten současnější styl projevu méně, a kontrast jejich zoufalství versus ukotvenosti zatvrzelejších starších osob je tady vidět možná i lépe než  třeba ve zmíněném filmu. To, že je tu více vrstev, více motivů, více podnětů k přemýšlení je značné plus.

Dalším, a velkým, plusem, je schopnost tvůrců vyprávět příběhy postav strhujícím způsobem, a to i když víme, jak asi co dopadne. Po úvodním váhání se ukáže, že i takhle lze ten příběh podat – i když je rok 2021, i když je Berlínem Smíchov, i když je dnes tolik věcí jinak než tehdy, i když si autoři u vedlejších postav přimysleli další storky.

Jinak bych toho moc nevytýkala – některé záběry mající vyvolat emoce jsou až moc natahované, zejména když někdo někam hledí a pociťuje smutek. Naštěstí to není až talk časté.

Kontroverze nejen v Berlíně

Recenze na seriál jsou zatím velice různorodé – diváci mu udělili od jedné hvězdičky do deseti. Berlíňané a milovníci původního, syrovějšího podání mají často hodně připomínek (zajímavý pohled na věc v českém překladu přinesl časopis jádu). Mladší generace, která se s plvodním ztvárněním nesetkala, nebo ji nezasáhlo, naopak oceňuje, že minisérie jim něco sděluje – a časová neukotvenost jí nijak nevadí.

Co k tomu říci za protišedi… já myslím, že to funguje. Známé věci se dají říci ještě jinak, dokážou vzbudit nové emoce a nové úvahy. Svět jménem My děti ze stanice ZOO pořád přináší něco, co je cenné i přes svou hrůznost. Je to volná interpretace 40 let staré story, místy ne zcela věrná, ale má svou sílu. Koukněte se na to.

 

My děti ze stanice ZOO

Seriál, 8 epizod

Na HBO GO od 27. února 2021

https://hbogo.cz/serialy/my-deti-ze-stanice-zoo

 

Soundtrack:

 

Trailer:

 

Comments

comments

Vyhledat