Instagramové účty, které baví i informují 

Photo by <a href=Erik Mclean on Unsplash ">
Photo by Erik Mclean on Unsplash
Historie nebo politika jako krátké instagramové příspěvky.

V předchozím článku jsem se zamýšlela nad takzvaným infotainmentem, o historii, příčinách i důsledcích tohoto fenoménu prolínání zábavy a informací, kterému se dnes již nevyhneme. Výsledkem mých úvah byla skutečnost, že i přes jeho lehkou zneužitelnost se dá infotainment využít ke prospěchu, a to formou popularizace získávání informací a vědění obecně. Dnes bych vám proto ráda představila několik instagramových účtů, které se své sledovatele rozhodly nejenom bavit, ale i informovat. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený v obraze 🗯 (@jsemvobraze)


@jsemvobraze

Zprávy o momentálním dění se na nás doslova valí ze všech stran, to ale ještě není zárukou toho, že se nám podaří vstřebat vše podstatné, tedy že k nám informace doputují již zasazené do určitého kontextu, který ke správnému pochopení problému potřebujeme. To si uvědomuje i studentka Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Johana Bázlerová, která svůj profil jsemvobraze pravidelně plní příspěvky o nejnovějších aktualitách z prostředí celého světa.

Daný příspěvek na pár slidech předkládá souhrn informací, jež jsou uspořádány do stručného celku, který člověka uvede do obrazu a dovolí mu vytvořit si na věc svůj vlastní názor. Autorka tohoto projektu, který stihl nasbírat již více než dvacet jedna tisíc příznivců, si klade za cíl poskytovat svým sledovatelům zprávy napříč kategoriemi, přičemž se jedním příspěvkem týdně věnuje čistě pozitivním zprávám. Přehledné a poutavé grafické zpracování je pak už jen dalším důvodem, proč profil jsemvobraze sledovat.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Evropa Neasi (@evropaneasi)


@evropaneasi

Máme důvod být hrdí na to, že žijeme v Evropě? Neasi! – tímto jednoduchým sdělením vítá na svém profilu další z řady projektů, které jsou důkazem toho, že informovat se hravě dá i prostřednictvím Instagramu. Tradiční média mají jen málokdy dostatek prostoru pro zprávy, jejichž palčivost sice není na první pohled očividná, ale jež se nás i přesto přímo dotýkají; do tohoto informačního spektra poté spadají právě i novinky z Evropského parlamentu nebo z EU. Dostalo se k vám například, že by bývalý premiér Belgie a nynější europoslanec Guy Verhofstadt rád viděl na příštím designu Euro bankovek také Karlův most? Nebo že Evropská vesmírná agentura hledá nové astronauty, mezi něž se mohou hlásit i Češi? 


@politika_nejen_pro_mlade

Vyznat se v politice může být problémem i pro toho, kdo každodenně sleduje TV, natožpak pro ty, které to k televizním obrazovkám netáhne už tolik jako předchozí generace. Právě proto se na tomto profilu, který spravuje pár studentů snažících se popularizovat politiku, denně objevují příspěvky informující o dění ve světě politiky, který nikdy nespí a v němž se pro jeho neutěšenost orientuje obzvlášť nesnadno.

Stories  nabízejí stručné zprávy, jimiž reportují o událostech daného dne s rychlostí, za níž by se nemusela stydět ani obvyklá internetová média. Dalším nástrojem k lepšímu přehledu je dále politický slovníček uložený ve výběrech, do nějž může zájemce jednoduše nahlédnout a snáze tak porozumět komplikované řeči politiků a političek. Do již zmíněných výběrů autoři pravidelně ukládají ale i aktuální volební modely, tzv. zelené zprávy o ekologii, přírodě či problematice globálního oteplování, kvízy, politicky laděné vtipy nebo informace o významných dějinných meznících naší země. 


@dokontextu

O důležitosti kontextu tu již řeč byla – bez něj je nám téměř neomezené množství informací kolujících po internetu anebo v médiích k ničemu. Trojice studentů Tereza Brhelová, Jana Lipská a Jiří Vokřál, prostřednictvím tohoto novinářského projektu potřebný kontext nabízí uživatelům Instagramu v hávu žluté a černé barvy, který svou jednoduchostí vyznění informací výstižně podtrhuje.

Co komplikuje dostavbu Dukovan? Proč máme největší schodek státního rozpočtu v historii? A kdo z britské královské rodiny dříve porušil protokol? Je až k neuvěření, jak rychle a pohodlně se čte v jednotlivých příspěvcích, aniž by cokoli podstatného chybělo. Za pozornost stojí i momentálně začínající speciál o klimatu, v němž autoři slibují poukázat na témata, ,,která nejsou aktuální jen dnes nebo tento týden, ale dotýkají se nás každý den dlouhodobě.“

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Historické Okénko (@historickeokenko)


@historickeokenko

Trochu jinak informuje historickeokenko, které pracuje s aktuálností každého dne nikoliv se zaměřením se na přítomnost, nýbrž naopak retrospektivní optikou. Každý den tak poctivě zasvěcuje čtenáře do více i méně známých zákoutí historie, která navíc zatraktivňuje ilustracemi od mladých českých výtvarníků, kteří sdílejí lehce přidrzlý humor jeho autorek.

Díky neochabující aktivitě tohoto profilu jste se tak mohli například v pondělí 15. března dozvědět, že uplynulo právě 68 let od smrti někdejšího československého prezidenta, Klementa Gottwalda. Pokud jste kvality historickehookenka ještě neobjevili, možná vás bude zpočátku zarážet drobná vulgárnost jazyka, kterým autoři jednotlivých příspěvků o osobnostech a událostech historie referují, tento nekonvenční styl si vás však velmi brzy získá a následně i obohatí o znalosti z dějin.

 

Comments

comments

Vyhledat