Knižní tip: originální autobiografie Dagmar Peckové

Jedna z nejvýraznějších, nejen pěveckých osobností poslední doby, Dagmar Pecková, oslaví v roce 2021 hned dvojí jubileum – životní i profesní. Svou první divadelní roli získala před čtyřiceti lety. K těmto výročím si nadělila knihu s podtitulem Šaty noty boty. Tím naznačuje, že kniha je všechno, jen ne klasická monografie, a uvozuje, co operní diva nikdy nesmí zapomenout.

A právě i o věcech, které v životě světově uznávané pěvkyně hrají roli, rozmlouvala Dagmar Pecková s Michaelou Zindelovou, novinářkou a autorkou mnoha uměleckých biografií. Kromě zpěvu, opery, vystoupení a vysokého umění mluvily i o módě, o jednotlivých modelech na koncertní pódium, o vztazích a radosti z hudby. Nevyhýbaly se životním křižovatkám, ani nepříjemným tématům – nutné disciplíně, kompromisům, určité osamělosti ani syndromu vyhoření.

V nové knize se soustřeďují především na reflexi posledních třiceti let, na zajímavou mapu nových modelů, světových turné a privátního života. Tak dlouhá je i linie spolupráce s návrhářkou Ivanou Follovou. Právě její modely posloužily jako jakýsi odrazový můstek pro Dášiny vzpomínky a úvahy a každé šaty tak nesou svůj vlastní příběh.

Dagmar Pecková ve své biografii ukazuje, že přes svoji nezpochybnitelnou světovou slávu a úspěchy je také jen zranitelnou ženou, která musela dělat i nepříjemná rozhodnutí a občas si nevěděla sama rady.

Během vzpomínek i plánů do budoucna však neustále zaznívá jedno její motto: Nevzdávat se.

Comments

comments

Vyhledat