Venerologická poradna: syfilis

Photo by Sven Scheuermeier on Unsplash
Photo by Sven Scheuermeier on Unsplash

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Otázka:

Vážený pane doktore,
chtěla bych upřesnit předchozí dotaz, špatně jsem uvedla informaci.
Dne 17.3.2021 jsem byla na krevních testech, zda jsem někdy prodělala onemocnění syfilis. Předem bych chtěla uvést, že jsem nikdy nebyla žádným bývalým partnerem kontaktovana ohledně tohoto onemocnění.
Byla jsem na krevním testu – S_Anti Treponema Pallidum a S_RPR test – oba s výsledkem NEGATIVNÍ.
Avšak chtěla bych se zeptat na otázku týkající se ATB. 4 dny jsem užívala antibiotika Augmentin ( celkem 6 tabletek ), poslední tabletu jsem užila 33 den před testováním. Tudíž k testování došlo 33 dní po dobrání.
V lednu jsem byla na operaci z důvodu mimoděložního těhotenství 8.1.2021, kde mi byl odebrán vejcovod a pak jsem užívala doxyhexal 10 dní ( ale to už je déle jak 2 měsíce).
Na internetu i ve Vaši poradně jsem prolistovala snad všechny dotazy, které se týkají tohoto tématu. Ze všech odpovědí jsem pochopila, ze antibiotika, které se neberou v době tzv.diagnostického okna, testy neovlivní z důvodu, ze protilátky jsou v tele doživotně a minimálně 6 měsíců po přeléčení vysokými dávky penicilinu, ze by při nejmenším test TPHA (TPPA) zareagoval.
K případné nákaze by došlo před lety, ne teď ani v nejbližších měsících.
Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď:

 Dobrý den mladá paní,
pokud jsem dobře pochopil, tak k eventuálnímu rizikovému styku došlo před více jak rokem. Antibiotika jset opravdu užívala před „diagnostickým okénkem“ . Screeningové testování na syfilis vyšlo negativní a plně zohledňovalo inkubační dobu a navíc je možné, že v rámci operačního řešení mimoděložního těhotenství jste též podstoupila testy na syfilis. Zeptejte se ještě na to. A správně si odpovídáte, ano po prodělané syfilis zůstavají doživotně screeningové protilátky a zárověn by se výsledky testů měnily v závislosti na podávání penicilínového antibioitika nebo ttc antibioitika (Augmentin, Doxyhexal). prostě bych to shrnul, mladá paní nemusíte se obávat nákazy syfilis. mejte se fain.

 

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat