Venerologická poradna: syfilis, chlamýdie

Photo by Elliott Engelmann on Unsplash
Photo by Elliott Engelmann on Unsplash

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Otázka:

Dobrý den pane doktore. Měl by jsem na vás dotaz ohledně testů RRR a TPPA.
Asi před třinácti lety jsem měl rizikové chování . Nedávno jsem se dozvěděl že ona osoba byla hospitalizována na infekci se syfilis. Nevím jestli slečna mohla být infekčních už v době rizikového chováni. Ja jsem byl na testech cca osum let po tomto rizikovém chování z důvodu při umělém oplodnění a teď po třinácti letech dvakrát RRRaTPPA s odstupem třech měsíců.vsechny testy negativní. Chtěl by jsem se tedy zeptat, jestli jsou tyto testy dostačující a spolehlivě vylučují , že jsem nákazu syfilis neprodělal .

Odpověď:

  Vážený mladý pane,
Už v úvodu Vás uklidním. Jakékoliv, v současné době v České republice používané, testy k vyšetření protilátek na syfilis jsou na tolik spolehlivé, že již 3 měsíce od rizikové0ho chování odhalí nákazu tout infekcí. Tedy i testy RRR a TPPA. Takže pokud jste v tak velkém časovém odstupu od rizikové chování měl výsledky těchto testů opakovaně negativní, tak jste opravdu infekci syfilis neprodělal.

 

Otázka:

Už rok a půl mám problém s vracejícími se chlamydiemi trachomatis. Byla jsem léčena několika antibiotiky především azitromycin, doxybene, klacid (3 týdny)po léčbě negativní. Bohužel vždy po měsíci opět problémy s močením a výtoky a pozitivní nález. je vůbec nějaká možnost na úplné uzdravení?Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Vážená mladá paní,
urogenitální chlamýdiová infekce pokudu se neléčí dobře, adekvátními antibiotiky, může přejít do chronicity. Ale Vámi popisovaná antiboitika – Azitromycin,| Doxybene i Klacid jsou léky, které na tuto infekci dobře fungují, pokud jso uužívány ve správném léčebném režimu, tak Vás musí vyléčit. Pokdu máte recidivující problémy a opakovaný pozitivní nález urogenitálních chlamýdií, tak je chyba v opětovné nákaze od špatně vyléčeného nebo neléčeného partnera.

 

Otázka:

Dobry den pan doktor..som po prelieceny 1 stadia sifilisu.. RPR negativ.. Tpha +++… Ipm slabo ppzitivne ipg pozitiv.. Podľa lekarky som v poriadkku.. Mam to považovať za vyliecene? Aky ma caka život po lieceny.. Su nejake obmedzenia v beznom živote.. Ohrozuju protilatky nejako alebo je to len stopa v krvi.. Dakujem za odpoved.

Odpověď:

Dobrý den mladý pane,
 ty výsledky vypadají velmi dobře. Určitě jstedobře a adekvátně zaléčen. Dobrá zpráva, nyní jste neinfekční, nemůžete nikoho ohrozit při společném pohlavním styku, můžete mít děti. Ale zůstanou Vám v krvi doživotně protilátky ve třídě IgG. Z čehož plyne nekolik věcí..již nikdy v životě nesmíte darovat krev ani orgány, musíte doživotně chodit na pravidelné kontroly krve.. vyšetření protilátek na syfilis, frekvenci návštěv určuje Váš ošetřují lékař – venerolog, ke kterému nyní chodíte.. odběry jsou obecně v intervalu 3 měsíce po léčbě, dále 6 měsíců, 1 rok…dle aktuálních výsledků Vašich testů. omezení v životě jiné nejsou, jen mějte na paměti,  že po této nemoci se klidně můžete znovu nakazit syfilis. Dokonce Váš organismus je k této nákáze vnímavejší, než organismus človeka, který nikdy syfilis neměl, přenos je možný orálním, análním i vaginálním sexem.

 

MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Otázky zasílejte na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

Comments

comments

Vyhledat