“Girls in Film” představí filmy nadějných evropských filmařek

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Po necelém roce působení v České republice uvádí “Girls in Film”, mezinárodní platforma podporující nadějné filmařky, v Praze svůj první festival. Přehlídka představí divákům celkem pět filmů evropských režisérek, z nichž dva budou uvedeny v české premiéře. Celá akce proběhne od 14. do 16. června v pražském kině Lucerna a je pořádána ve spolupráci s Film Europe.

    “Organizace ‘Girls in Film’ byla založena původně v Londýně, a to s cílem prezentovat různorodou práci žen ve všech filmových odvětvích, od klasických filmů, přes videoklipy až k videoartu,” říká zakladatelka pražské “pobočky” Girls in Film a producentka Julie Žáčková. Po přehlídce krátkých filmů ve spolupráci s iShorts a diskuzním panelu s mladými producentkami v rámci Famufestu, nyní jako svou třetí událost uvádí první ročník festivalu zaměřeného čistě na ženy-režisérky.

    Program přehlídky “Girls in Film+Film Europe” je zaměřen na debuty a druhé filmy evropských režisérek, které se svými filmy zaznamenaly úspěchy na mezinárodních festivalech. Diváci tak budou moci shlédnout např. film Raw režisérky Julie Ducournau – vítěze hlavní ceny Týdne kritiků z festivalu v Cannes 2016, případně Western (rež. Valeska Grisebach), který minulý rok soutěžil na témže festivalu v sekci Un Certain Regard. “Osobně bych divákům doporučila vynikající debut a náš zahajovací film ‘Věž. Jasný den’ mladé polské režisérky Jagody Szelc, který letos soutěžil na Berlinale a získal si mě svou poetickou atmosférou a nečekaným příběhem zasazeným do prostředí vesnické krajiny a náboženských tradic,” uvádí spoluzakladatelka pražských “Girls in Film” a producentka Dagmar Sedláčková. Tento debut, stejně jako drama s prvky komedie “Amatéři” švédské režisérky Gabriely Pichler budou uvedeny jako české premiéry.

Kromě promítání filmů nabídne festival i diskuzní panel týkající se současné situace žen v lokálním, ale i mezinárodním filmovém průmyslu.

Comments

comments

Vyhledat