Singles Day jako svátek nakupování

Slevových akcí, mimořádných nákupních událostí a výprodejů na internetu přibývá. Pojďme se podívat na některé z nich, včetně méně známého Singles Day.

 

Slevy jako magnet

O českých spotřebitelích se ví, že jsou na ceny citliví, ale slevové akce jsou populární napříč světem. Zákazníci se hlasitě radují z výhodných nákupů a obchodníkům rostou tržby k rekordním výškám.

Černé pátky nemusejí být jen pátky

Jednou z nejatraktivnějších slevových akcí světa je takzvané black friday.

Tato slevová akce vznikla v USA v 60.letech a probíhá vždy v pátek po Díkůvzdání, tedy 4. pátek v listopadu (letos připadne na 21.11.). O mnoho později následovaly eshopy a akce „cyber monday“, ale v nedávných letech se „čerbý pátek“ začal týkat už i eshop. Dovední obchodníci navíc jako „pátek“ označují i vícedenní akce a dokonce ani nemusejí být v listopadu.

Kupony stále táhnou

Na rozdíl od USA nebo Británie u nás  v minulosti nebyly tak masivně rozšířeny akce spojené s vystřihováním kuponů – do roku 1989 ostatně nebyly slevy ani nijak obvyklé. Přes velký rozvoj e-commerce ale existují vystřihovací slevové akce, které jsou v oblibě. Velké popularitě se těší Dny Marianne, kdy poměrně značné slevy do svého vydání umisťuje stejnojmenný časopis pro ženy (další, neidentické kuponky pak vydává v sesterském časopise Marianne bydlení). Od letoška se navíc konají dvakrát v roce, tedy i na jaře, můžete si také stáhnout aplikaci Dny Marianne, kde jsou slevy pohromadě.

Ženy si také oblíbily nákupy s magazínem Ona Dnes: V Magazínu Ona DNES, Žena a Život a DNES+TV jsou k nalezení slevové kupony zejmena na kosmetiku a vybavení bytu, kupony jsou k dispozici také v aplikaci Portmonka.

Novinka z Asie

Mezi svátky, které si u nás teprve nacházejí popularitu, patří Singles Day. Ten má každý rok pevné datum, a to 11. 11. Jeho kořeny sahají do Číny: původně šlo o marketingovou akci čínských e-shopů, kteríé poskytly speciální slevy v mezinárodní den nezadaných. Odtamtud se rozšířil do jihovýchodní Asie a následně do Evropy: posledních několik let se do něj zapojují i některé obchody v Německu. Na rozdíl od slev organizovaných ženskými médii se jedná o akci genderově neutrální a v rámci slev na Den nezadaných si tak můžete koupit třeba sportovní potřeby nebo elektroniku. Podrobněji se o Singles Day dočtete na kuponer.cz/singles-day.

Aby sleva byla sleva

Stejně jako u výprodejů v kamenných obchodech platí, že je vhodno zjsiitt, zda inzerovaná sleva odpovídá skutečnosti. Není výjimkou, že částka tvářící se jako zlevněná zas tak výhodný nákup neznamená, případně se dá stejná věc koupit za podobné peníze i jindy a jinde. Některé weby nabízejí hlídání cen vyhlédnutého produktu. Nejlepší ale stejně je použít zdravý rozum: Koupil/a bych si to, i kdyby tohle byla základní cena? Potřebuju pátý hrníček se srdíčkem? Ano? tak si ho kupte…:)

 

 

Comments

comments

Vyhledat