Design kolem nás: Křeslo Margherita 

Foto Adam Štěch 
Foto Adam Štěch 

Pocta tradičnímu řemeslu vázání proutěných košíků nechala vzniknout jedné z ikon italského designu padesátých let. Křeslo Margherita je mistrovským dílem architekta Franca Albiniho. Já na něj natrefil v jedné z tradičních turínských restaurací.  

 

Před několika týdny jsem v Turíně navštívil svou oblíbenou restauraci Al Gatto Nero (Černá kočka), která již od roku 1958 sídlí v autentickém a nijak nezměněném interiéru od turínského architekta Pietra Derossiho. Tento pionýr italského radikálního designu, autor ikonického křesla Pratone pro značku Gufram nebo první italské diskotéky Piper v Turíně, začal svou kariéru právě interiérem této restaurace. Návštěvníci, kteří si zde pochutnávají především na toskánských specialitách, téměř nepostřehnou, že interiér je něčím zvláštní a jedinečný. Zachoval se kompletně ve své autenticitě a zestárnul do krásné obyčejnosti. Nijak neruší gurmánský zážitek a jen oko experta dešifruje toto jedinečné dílo italské moderny. 

 

Dnes však nechci mluvit o interiéru Černé kočky, ale pouze o jednom konkrétním kusu nábytku, který zde Pietro Derossi použil. A stejně jako celá architektura restaurace je i tento kus nábytku syntézou moderních principů a staletých tradic. Křeslo Margherita vzniklo v roce 1951 podle návrhu italského architekta Franca Albiniho. Podobně jako jeho současníci, například architekt Gio Ponti, hledal Albini, pionýr italského racionalismu, inspiraci v tradici. V tomto případě jí našel v řemesle vázání proutěných košů, kterou přetavil v ambiciózní nábytkový solitér. 

 

Margherita je prý prvním italským křeslem, kterému chybí klasické čtyři nohy. Místo toho Albini navrhl základnu kónického tvaru, do které vsadil kulovitý sedák s mohutným a zároveň elegantním opěrákem. Vše je vyrobené z ratanu. Na prestižní výstavě IX Triennale získal design zlatou medaili a okamžitě se zapsal do historie italského modernismu. Dodnes ho vyrábí značka Bonacina a je zastoupené v prestižních muzeálních sbírkách včetně MOMA v New Yorku nebo Vitra Design Museum ve Weil am Rheinu. V restauraci Al Gatto Nero si ho všimnou jen ti pozorní, nenápadně tam už stojí přes půl století.              

 

Comments

comments

Vyhledat