Festival Ibérica představí to nejlepší z iberoamerické kultury

Moreno By Juraj Horniak
Moreno By Juraj Horniak

Festival iberoamerických kultur Ibérica se letos uskuteční v termínu od 19. do 29. srpna v Brně, Praze a Čechách pod Kosířem. Kromě galakoncertu v romantických prostorách brněnského hradu Špilberk, jehož protagonisty budou 20. srpna již tradičně nejlepší umělci současné flamenkové scény v čele s tanečnicí Maríí Moreno, se mohou návštěvníci těšit také na nefalšovanou atmosféru nostalgické i vášnivé hudby Jižní Ameriky. Vycházející hvězda flamenka María Moreno tančí stejně, jako dýchá. Tanec je pro ni tak přirozený, že i ty nejnáročnější sekvence vypadají v jejím podání snadně a přirozeně. María totiž tancem žije od dětských střevíčků, již v osmi letech ji přijali na Taneční konzervatoři v rodném Cádizu. Od té doby jako tanečnice procestovala několik kontinentů a získala mnohá ocenění. V Česku však vystoupí vůbec poprvé, a to se svým nejnovějším projektem Recreo (Hra).

 

Čestným hostem festivalu je letos Kolumbie, jejíž kultura se otiskne nejen v přehlídce hispánské kinematografie v kině Art, kde se filmoví fanoušci dočkají hned pěti kolumbijských filmů, ale také v dramaturgii hudebních vystoupení. Jedním ze zástupců kolumbijské kultury je kolumbijsko-rakouské duo Das Kollektiv, které jedinečným způsobem mísí zvuk akordeonu a flétny. „Koncerty dua Das Kollektiv jsou vždy plné emocí i osvěžujícího pojetí interpretace nejrůznějších slohových období, ať už se jedná o vášnivé okamžiky argentinského tanga, jazz či moderní zvukové témbry současné hudby. Na festivalu se představí v české premiéře,“ těší se umělecký ředitel festivalu Ibérica Petr Vít. Das Kollektiv zahraje na nádvoří Místodržitelského paláce v Brně a také v pražském Jazz Docku.

 

Z Kolumbie pochází i autorská dvojice Mantilla-Chaparro, jejíž uměleckou instalaci Unibirds inspirovanou nesmírnou biodiverzitou Kolumbie bude možné zhlédnout po celou dobu konání festivalu v Alfa pasáži. Ani letos nebude na Ibérice chybět oblíbená Fiesta gastronómica na nádvoří Staré radnice, na níž se snoubí hispánské gurmánské zážitky s tancem a hudbou. Pro zájemce z řad začátečníků i pokročilých jsou připraveny tvůrčí dílny flamenkového tance, argentinského tanga, salsy či flamenkové kytary. Ibérica nabídne také koncert Iberoamerické hudební poklady – zpěvačka Andrea Široká, kytarista Petr Vít a tanečnice Verónica Roa na zámku Belcredi v brněnské Líšni představí program inspirovaný kulturním bohatstvím iberoamerického světa. Festival v Brně obohatí také přednáška malíře, grafika a přírodovědce Jana Dungela nazvaná Za ptáky do Kolumbie legálně aneb Vyprávění malíře pralesa.

 

V pražském Jazz Docku se kromě zmíněných Das Kollektiv představí ještě chilské duo Emilia y Pablo, které unikátním způsobem spojuje latinskoamerický folklór, flamenco a scénické umění. Na jejich vystoupení se mohou těšit i návštěvníci brněnského galakoncertu, kde se představí v jeho první části. Na zámek v Čechách pod Kosířem pak festival zamíří s uskupením Azahar. Pro tento hudebně-taneční projekt s mezinárodním obsazením se stalo inspirací propojení vášnivého flamenka s vlivy latinskoamerické či sefardské hudby. Podrobný program festivalu a vstupenky jsou k dispozici na webu iberica.cz.

 

PROGRAM IBÉRICA 2021

  1. 8.

Praha, Jazz Dock

Emilia y Pablo

 

  1. 8.–29. 8.
    Brno, Alfa pasáž

Unibirds – interaktivní výstava

 

  1. 8.

Brno, Špilberk

Galakoncert Ibérica: Emilia y Pablo / María Moreno: Recreo

 

  1. 8.

Čechy pod Kosířem, zámek

Azahar – flamenco/world music

 

21.–22. 8.

Brno, No Feet

Tvůrčí dílny Ibérica

 

  1. 8.

Brno-Líšeň, zámek Belcredi

Iberoamerické hudební poklady

 

23.–27. 8.

Brno, kino Art

Ibérica Cinematográfica

 

  1. 8.

Brno, nádvoří Místodržitelského paláce

Das Kollektiv

 

  1. 8.

Praha, Jazz Dock

Das Kollektiv

 

  1. 8.

Brno, nádvoří Staré radnice

Ibérica Gastronómica

 

  1. 8.

Brno, HaDivadlo

Jan Dungel: Za ptáky do Kolumbie legálně aneb Vyprávění malíře pralesa

 

Comments

comments

Vyhledat