Výstava Lenky Falušiové v Šumperku: Krajina a evoluce

Lenka Falusiova At Contemporary Czech Art1
Lenka Falusiova At Contemporary Czech Art1

Krajina a krajinné struktury jsou námětem umění od prapočátku, do jisté míry souvisí s evolučním vývojem člověka – jsou spojeny s naší orientací v prostoru. Krom toho vnějšího jsou ale stejně často podnětem ke zkoumání prostoru, který se nachází uvnitř. Na straně jedné tedy plní funkci didaktickou, na straně druhé jsou hluboce romantické, to skutečně velké, transcendentní, s čím umění operuje, hledají v těch nejjemnějších zákoutích duše.

(úryvek z kurátorského textu Barbory Kundračíkové k výstavě Ponoření)

 

Nezávislý prostor [ca začíná výstavní rok 2022 prezentací aktuální tvorby Lenky Falušiové. Autorka studovala v ateliérech Jiřího Lindovského, kde mohla plně rozvíjet svůj zájem o přenesení duše krajiny do plochy papíru. Lenčiny monochromatické kresby a grafiky jakoby byly notovou partiturou jesenického masivu. Autorka jejich prostřednictvím rozeznívá v jemném akcentu jehličí nebo listoví, přitom však nechává diváka uvědomit si také temnotu a nepropustnost lesních hvozdů. Rašící šrafury čar bují zevnitř a struktury pak tvoří zdánlivě chaotickou pavučinu krajek přírody, kde lze jen málo tušit člověka. Něžnost se tu snoubí se syrovostí a poctivost, kterou lze vyčíst z každého díla této mladé umělkyně, nás vábí a vybízí k pozornosti.

 

Autorem textu v katalogu výstavy je Barbora Kundračíková.

 

Expozice autorčiných děl potrvá od 7. 1. – 27. 2. 2022. 

Návštěvní doba je pátek až neděle mezi 11:00 – 19:00.

Z důvodů stále hrozících změn ve vládních opatřeních týkajících se výstav, jsou prohlídky možné po předchozí telefonické domluvě (viz. info na webu)

 

www.contemporaryczechart.com

 

Comments

comments

Vyhledat