Antická Štvanice potřetí. Jaký bude Konec Faidry?

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

VILA Štvanice připravuje třetí ročník letního festivalu Antická Štvanice. Letos festivalovou inscenaci připraví Tygr v tísni v koprodukci s Divadlem LETÍ, které  divákům představí, jak vypadá antické drama v podání současných dramatiček. Uvede totiž diptych dvou her: Konec Faidry od irské autorky Mariny Carr a Prosebnice, které napsala Anna Saavedra speciálně pro tuto příležitost. Půjde tak o českou a světovou premiéru zároveň.

Po Oresteie a Orfeovi přijde na štvanický ostrov na přelomu srpna a září Faidra a Prosebnice. Na rozdíl od předchozích dvou ročníků festivalu Antická Štvanice nepůjde o inscenace původních antických textů, ale o současné hry, které se inspirují antickými motivy a mýty.  Marina Carr si vybrala tragédii Faidra a propojuje v ní mystickou linku tajemných zvířecích monster a děsivého světa mrtvých s cynickým obrazem panovnické rodiny, která jen zdánlivě naplňuje mediální obraz slunné idyly z reklamního letáku.

Vedle rodinného dramatu Faidry bude součástí inscenace také příběh prosebnic, které uprchly ze své vlasti a prosí vládce Thesea o azyl. Autorkou této dějové linie, inspirované Aischylovými Prosebnicemi, je Anna Saavedra, která už dříve pro Divadlo LETÍ napsala hru Olga (Horrory z Hrádečku), za kterou obdržela Cenu divadelní kritiky. „Ze spolupráce s Aničkou jsem už opakovaně nadšená. Dokáže velice inspirativně reagovat na všechny naše podněty a rozvíjet je přesně v duchu dané poetiky. Někdy mám pocit, že mi nějak na dálku z Brna dokáže číst myšlenky,“ říká režisérka a umělecká šéfka Divadla LETÍ, Martina Schlegelová.

Titulní roli Faidry nastuduje Tereza Vilišová, jejího manžela, vládce Thesea, si zahraje Václav Vašák. Vedle nich se objeví i další herci spjatí s Divadlem LETÍ: Dana Poláková, Natália Drabiščáková, Hedvika Řezáčová, Tomáš Kobr, Dušan Sitek a další.

Divadlo LETÍ a Tygr v tísni nabídnou Konec Faidry přesně osmkrát. Hrát se bude venku, v těsné blízkosti VILY Štvanice. Autorem scény je Dragan Stojčevski, který se stejně jako autor hudby Ivan Acher podílel i na prvním ročníku Antické Štvanice. Kostýmy navrhl Petr Vítek. „Ostrov Štvanice je v kontextu Prahy unikátním prostorem. Je to zvláštní oáza obklopená ruchem velkoměsta. Diváci Antické Štvanice se tak letos ocitnou na Krétě, izolovaném ostrově, kde mrtví ožívají a živí umírají.  Inscenace jim i díky monumentální hudbě Ivana Achera a výpravě pánů Stojčevského a Vítka umožní dokonale prožít tragédii antických rozměrů, která je ale bohužel stále velmi současná. Zážitkem, a to nejen pro diváky, bude jistě také zapojení samotné řeky Vltavy,“ doplňuje dramaturgyně Marie Špalová.

Marina Carr: KONEC FAIDRY, Anna Saavedra: PROSEBNICE

Režie: Martina Schlegelová

Překlad: Ester Žantovská

Úprava: Martina Schlegelová a Marie Špalová

Dramaturgie: Marie Špalová

Scéna: Dragan Stojčevski

Kostýmy: Petr Vítek

Hudba a sound design: Ivan Acher

Hrají:

Faidra – Tereza Vilišová

Theseus – Václav Vašák

Hippolytus – Lukáš Černoch

Aricia – Agáta Kryštůfková

Mínotaurus – Zbyšek Humpolec

Pásifaé – Dana Poláková

Mínos  – Dušan Sitek

Ariadna – Hedvika Řezáčová

Mluvčí – Tomáš Kobr

Chůva – Natália Drabiščáková

Chór prosebnic – Anděla Blažková, Michaela Foitová, Nataša Mikulová, Milada Vyhnálková, Natália Drabiščáková, Dana Poláková, Hedvika Řezáčová

Předpremiéra a premiéra: 31. 8. a 2. 9. 2018, ostrov Štvanice

Comments

comments

Vyhledat