Ukázka: Michio Kaku – Božská rovnice

Jeden z nejvýznamnějších vědců současnosti Michio Kaku ve své nové knize BOŽSKÁ ROVNICE pátrá po svatém grálu fyziky.

Vychází 24. března 2022 na Velký knižní čtvrtek.

Bude nám někdy umožněno „číst v Boží mysli“? Americký astrofyzik a popularizátor vědy Michio Kaku ve své nové knize přibližuje usilovné hledání rovnice, jejíž elegance zahrne celou fyziku.

 

Kdyby taková teorie byla úspěšná, byl by to vrcholný úspěch vědy. Byl by to jediný vzorec, z něhož by se v principu daly odvodit všechny ostatní rovnice, počínaje velkým třeskem a konče zánikem vesmíru. Šlo by o završení dvou tisíc let vědeckého zkoumání, započatého v dobách, kdy si starověcí myslitelé poprvé položili otázku „Z čeho se skládá svět?“

Kaku moudře začíná poučnou minihistorií fyziky a připomíná osudy a práci význačných vědců, od Pythagora po současnost, kteří postupně objevovali základní síly světa. Všechny ty příklady používá jako odrazový můstek k odvážné tezi, že až jednou nastane smrt vesmíru, může být teorie všeho naší jedinou spásou. 

V překladu Jana Petříčka vydává PROSTOR v rámci Velkého knižního čtvrtka.

 

O knize

Světoznámý astrofyzik a autor bestselleru Budoucnost lidstva (PROSTOR 2019) nás tentokrát zve na pátrání po dokonalé rovnici, která by pomohla odhalit nejhlubší tajemství našeho světa a celého vesmíru.

Všechny zázraky moderní techniky v podstatě vděčí za svůj vznik vědcům, kteří postupně objevovali základní síly světa. Nyní vědci možná mají na dosah prostředky, jak tyto čtyři přírodní síly – gravitaci, elektromagnetickou sílu a slabou a silnou jadernou sílu – skloubit v jedinou teorii. Ta by mohla konečně vrhnout světlo na největší záhady vědy: Co se stalo před velkým třeskem? A proč k němu vůbec došlo? Co se nachází na druhé straně černé díry? Je možné cestovat časem? Existují červí díry vedoucí do jiných vesmírů? Proč jsme tady?

Kaku líčí hledání této finální teorie a všechny peripetie jedné z nejpodivuhodnějších kapitol v dějinách fyziky. Prochází všechny dřívější revoluce, jež nám daly naše technologické divy: newtonovskou revoluci, ovládnutí elektromagnetické síly, teorii relativity, kvantovou teorii, a nakonec i dnešní teorii strun. A vysvětluje, proč se kolem této „božské rovnice“ vedou ostré spory: v sázce není nic menšího než naše představa o vesmíru. Autor má dar poutavě a srozumitelně vyložit i složitá vědecká témata, proto se jeho práce řadí mezi nejoceňovanější odborné a populárně-naučné knihy současnosti.

Z anglického originálu The God Equation. The Quest for a Theory of Everything

vydaného nakladatelstvím Doubleday v New Yorku v roce 2021 přeložil Jan Petříček.

Odpovědný redaktor Radovan Beneš

Redakce textu Rani Tolimat

208 stran, MOC 297 Kč

Vydalo nakladatelství PROSTOR roku 2022

První vydání

 

O autorovi

Michio Kaku (1947), jeden z nejvýznamnějších a nejznámějších vědců současnosti, vystudoval Harvardovu univerzitu a Kalifornskou univerzitu v Berkeley, nyní působí jako profesor teoretické fyziky na newyorské City University. Je popularizátorem vědy a jedním ze zakladatelů teorie superstrun, vystupuje v televizi a píše knihy i články pro širokou veřejnost. Česky vyšly např. jeho knihy Einsteinův vesmír (2005), Paralelní světy (2007), Dále než Einstein (2009), Fyzika nemožného (2010), Fyzika budoucnosti (2013) a Budoucnost mysli (2015). Nakladatelství PROSTOR vydalo Kakuovo dílo Budoucnost lidstva (2019), které se díky autorově erudici a vypravěčskému talentu stalo bestsellerem. Americký astrofyzik se nyní věnuje formulování teorie všeho a pokračuje tak v Einsteinových stopách.

O knize napsali

Kakuova kniha představuje nejnovější poznatky z teoretické fyziky a připravuje čtenáře na další zásadní průlom.

                               The Wall Street Journal

 

Čtivý a poutavý příběh o obtížném vědeckém hledání. 

            Smithsonian Magazine

 

Strhující… Kakuova schopnost srozumitelně zprostředkovat ohromující koncepty činí z této knihy skutečný intelektuální zážitek.  

            Publishers Weekly

 

Poučné, důležité dílo o hledání „svatého grálu fyziky“.

                                                         Kirkus Reviews

 

Přečtěte si ukázku z knihy:

Božská Rovnice Ukázka

 

Comments

comments

Vyhledat