POP-UP Galerie AVU se mění v ateliér pro Ukrajince

 

POP-UP Galerie AVU se v rámci projektu Zupynka AVU proměnila v dočasný ateliér, kde se odehrávají výtvarné aktivity pro děti (a dospělé) z Ukrajiny. Akce, za níž stojí studentka Nela Britaňáková, doplňuje pravidelné kurzy kreslení a tvůrčí odpoledne pro rodiny z Ukrajiny, které na AVU probíhají už od března 2022. 

 

Děti i dospělí z Ukrajiny si mohou do ateliéru přijít odpočinout, odreagovat se, ale také se aktivně věnovat tvorbě. Děti si mohou vyzkoušet různé výtvarné aktivity od malování a kreslení až po modelování, a postupně tak tvořit celkovou instalaci. Ateliér je pro tyto účely vybaven rozličným uměleckým materiálem, koutkem pro děti a odpočinkovou částí, kam může přijít kdokoliv hledající klid. Přítomny zde přitom budou i zkušené lektorky z Ukrajiny: Larysa Diadchenko, Tetiana Tsarenko a Lena Zagrebina. Intervence v galerii, které vzniknou během této akce, budou k vidění na dernisáži 7. 5. 

 

Projekt Zupynka iniciovala studentka Nela Britaňáková, která pro něj poskytla svůj výstavní termín, aby pomohla lidem utíkajícím před válkou. „Nemyslíme si, že je v současné době nutné přestat dělat umění, naopak: rádi bychom tuto možnost poskytli i nově příchozím rodinám, pro které může mít navíc tvorba praktický i terapeutický smysl. Aniž bychom se identifikovali s tvrzením, že umění je v dobách krize nejsilnější, myslíme si, že dnes ještě více než kdy dříve musíme ohledávat jeho plastické hranice a zkoušet nové formy. Rozhodli jsme se proto přetvořit galerii v dočasné „útočiště“, safe space a ateliér, kam si mohou uprchlické rodiny přijít odpočinout, odreagovat se, ale také se aktivně věnovat tvorbě,“ píše Jiří Sirůček a Nela Britaňáková.

Akce bude přístupná od 8. dubna do 7. května v otevírací době POP-UP galerie AVU (úterý–sobota od 13:00 do 18:00).

 

Projekt Zupynka přitom doplňuje aktivity, které na AVU již probíhají od března: vždy jednou za čtrnáct dní se v Moderní galerii AVU koná tvůrčí odpoledne pro děti a rodiče (zrovna tuto neděli 10. 4.) , kde děti mohou tvořit spolu s pedagogy*žkami a studenty*kami jednotlivých ateliérů, zatímco rodiče se mohou buď také zapojit, nebo daný čas využít pro odpočinek a kávu. Každou středu pak na AVU probíhají kurzy kreslení pro děti a teenagery (rozdělené podle věku) pod vedením studentů*tek AVU. Dospělí zájemci z Ukrajiny se pak mohou zapojit do kurzů, které AVU pořádá pro veřejnost.

 

POP-UP Galerie AVU

Křížkovského 10

Praha 3

út – so 13 – 18

Comments

comments

Vyhledat