Objevuj památky – novinky na nestátních památkách 2022

Projektová platforma Objevuj památky vznikla v roce 2018. Prezentuje přes 120 nestátních kulturních památek v ČR. Široké veřejnosti slouží atraktivní webový portál, sociální sítě s pozvánkami na akce, vydáváme přehlednou tiskovinu s tipy na výlety, společně s ANOPA organizujeme motivační program „Třetí za polovic, sedmá zdarma“ atd.

Patronát nad 5. ročníkem projektu převzala herečka Michaela Kuklová, představitelka princezny Jasněnky ze známé pohádky, se kterou pozveme formou tipů na několik památek zapojených do platformy – pro inspiraci k jejich poznávání a objevování.

Novinky na památkách:

Blansko – zámek (expozice Obrazy z Moravského Švýcarska), Blovice – zámek Hradiště (rozšíření služeb pro návštěvníky s omezenou schopností pohybu a orientace), Boskovice – hraběcí rezidence (procházka s virtuálním průvodcem), Brandýs n. L. – zámek (od 25. 6. dětská trasa v přízemí – sklepení, štola, černá kuchyně), Brno – Augustiniánské opatství (stálá expozice genetiky k výročí G. J. Mendla), Brno – Letohrádek Mitrovských (výstavy: Československá NEJ – do 1. 5., Svatba jako řemen: od 7. 5.), Brno – hrad Špilberk (prohlídkový okruh Příběh hradu), Červený Hrádek – zámek (lovecký salonek, úniková a vědomostní hra Cesta s Gabrielou), Český Dub – Johanitská komenda (unikátní expozice muzea), Dolánky – Dlaskův statek (stálá expozice Na statku od jara do zimy), Havlíčkův Brod – GVU (výstava skláře J. Exnara), Chotěšov – klášter (zpřístupnění po rozsáhlé rekonstrukci), Chvalský zámek Praha (výpravná výstava kulis, rekvizit a loutek Myši patří do nebe – do 15. 5., expozice Egypt – dar Nilu: od 28. 8.), Josefov – pevnost (program Dezertér), Kadaň – klášter (nově restaurovaný chrám Čtrnácti svatých pomocníků; přístupný celoročně), Kladenský zámek (expozice Zdeněk Miler a Krteček), Kolín – Bartolomějské návrší (pátrací interaktivní hra v rozšířené realitě „Maskaron“ po zajímavostech venkovního areálu) + Jeruzalém na Labi (600 let od 1. zmínky o kolínské synagoze) + rozhledna Vodárna (videoprojekce v prostoru vodní nádrže rozhledny), Kost – hrad (otevření po rekonstrukci s moderní expozicí), Kravaře – zámek (trasu doplní rozmanité hudební nástroje); Kroměříž – zámek (audioguide Podzámeckou zahradou, znovuotevření galerie), Lanškroun – zámek (výstava Skřítci a trpaslíci), Ledeč n. S. – hrad (Muzeum sklářství), Mělník – klášter (muzejní expozice historických a retro hraček 1870–1990), Moravská Třebová – zámek (expozice ve věži zámku), Náměšť na Hané – zámek (Muzeum L. Lakomého, L. Vychodila), Nový Hrad v Jimlíně (výstava Největší záhady a tajemství světa), Olomouc – Pevnost poznání (nové exponáty: větrná spirála, koloběh vody, souřadnice; nové akce: Rozumím – přepínám, Vetřelci v pevnosti, Voda – základ života), Pecka – hrad (výstava Pražský groš), Polná – hrad (výstava šperků Zejdliců), Rymice – skanzen (zrekonstruovaný hospodářský dvůr), Staré Hrady – hrad, zámek (zábavně naučná cesta Pohádkovým sklepením a Zdravosvětem se zvukovými a světelnými efekty), Strakonice – hrad (zpřístupnění expozic po rekonstrukci), Svijany – zámek (Pivní lázně = nezapomenutelný zážitek pivní koupele v dubové vaně a odpočinek na slaměném lůžku), Svojanov – hrad (výstavy: Král a císař Rudolf II.; biskup Karel Otčenášek; sbírka korzetů), Turnov – synagoga (výstava Druhý život českých svitků Tóry: od 1. 8.), Valdštejn – hrad (prázdninová výstava „Z pohádky do pohádky aneb nejen S čerty nejsou žerty“: originální kostýmy z pohádek natáčených v Českém ráji), Velké Meziříčí – zámek (výstava Strašidelný zámek do 15. 5.), Zruč n. S. – zámek (ráj pro děti jen 40 km od Prahy).

Comments

comments

Vyhledat