Jak pečovat o duševní zdraví v těžké době?

Karlínský den pro duševní zdraví: „Jak pečovat o duševní zdraví v těžké době?“

Dne 10. září se bude konat na Karlínském náměstí v Praze Karlínský den pro duševní zdraví. Datum je zvoleno záměrně s ohledem na každoroční osvětovou kampaň Týdny pro duševní zdraví, které začínají právě 10. září a vrcholí 10. října, kdy se slaví Světový den pro duševní zdraví.

Záměrem akce je seznámit širokou veřejnost s důležitostí péče o vlastní duševní zdraví. Posledních několik let bylo pro mnoho lidí značně psychicky náročných – situace spojené s Covid 19, nyní válka na Ukrajině, ekonomická nejistota mnoho dalšího. V důsledku těchto zátěžových situací se zvyšuje výskyt psychických potíží, zejména úzkostí a depresí, a to jak u dospělých, tak i u dětí. Roste proto i poptávka po dostupné a kvalitní psychologické, psychiatrické a psychoterapeutické péči. Lidé však ne vždy vědí, kde psychickou pomoc hledat, co očekávat od psychologické či psychiatrické péče, nebo na základě čeho vybrat kvalifikovaného psychoterapeuta/psychoterapeutku.

Proto je hlavním partnerem akce letos Česká asociace pro psychoterapii, která se dlouhodobě zasazuje o to, aby psychoterapie byla dostupnější a aby byla poskytována pouze řádně vzdělanými odborníky. Na Karlínském dni pro duševní zdraví se lidé mohou seznámit s mnoha organizacemi, které nabízejí různé formy psychické podpory, nebo s projekty, které provádějí osvětu v rámci tématu duševní zdraví. Zúčastní se organizace Nevypusť duši, Sociální klinika, Úsměv mámy, Institut neuropsychiatrické péče INEP, Linka Sluchátko, PRO Gaudia, Fokus se svým projektem Dostuduj.fit, Aplikace Nepanikař, Dům tří přání, Poradna Vigvam, Soulmio, Léčivé tlapky, Centrum pro rodinu PSS a klinické adiktologie, EduCorn, Transparent CZ, Cerebrum, dále pak osvětový projekt Kpsychologovi.cz a v neposlední řadě Česká asociace pro psychoterapii.

Ve spolupráci s organizací Život za zdí – ArsAnima, z.s., budou na akci probíhat moderované diskuze s odborníky na různá témata. Jejich společným mottem je „jak pečovat o duševní zdraví v těžkých dobách?“. Můžete se těšit například na párového terapeuta Pavla Rataje, nebo na rozhovor s Daliborem Špokem o tom, jak být šťastný.

Stejně jako loni, i letos se budou na akci konat workshopy relaxací či mindfulness, které si návštěvníci mohou vyzkoušet zcela zdarma.

V rámci doprovodného programu je pro návštěvníky připraveno bubnování metodou Drum Circle s Petrem Šušorem. Pro děti pak na akci budou připravené hry a aktivity, aby se dospělí mohli na akci v klidu zastavit a popovídat si, nebo zúčastnit workshopů. Akce je vhodná pro celou rodinu.

Karlínský den pro duševní zdraví organizuje Karlín Market za podpory MČ Praha 8. Hlavním odborným partnerem je Česká asociace pro psychoterapii. Mediálním partnerem je Nakladatelství Portál. Akci podporuje Nadace Kooperativa, Všeobecná zdravotní pojišťovna, tiskárna Tiskni.si a Nakladatelství Grada.

Program akce je možné sledovat na stránce na Facebooku: www.facebook.cz/karlinskydenprodusevnizdravi

Comments

comments

Vyhledat