Vážení: Agon Orchestra – Egon Bondy 90

S dvouletým zpožděním si připomínáme 90. výročí narození básníka, prozaika a filozofa Egona Bondyho. Oslavy jsou pojaté velkolepě a to rovnou světovou premiérou 15. září od 19:30 pod taktovkou Agon Orchestra. Následně se odehraje slovenská premiéra “Egon Bondy 90” na prestižním Bratislavském festivalu Melos-Éthos.

Egon Bondy se proslavil jako disident i spolupracovník STB. Byl považován za trockistu i maoistu, který “plánoval” atentát otrávenými blechami na J. V. Stalina a stal se zásadním zdrojem inspirace československého undergroundu. Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Stalin Letná, 2017 Jelikož se Egon Bondy narodil v Praze a zemřel v Bratislavě, rozhodli jsme se oslovit česko-slovenský mix hudebních skladatelů napříč generacemi, kteří vytvořili nová zhudebnění bondyho textů. Jsou jimi: Petr Kofroň, Petr Wajsar, Michal Nejtek, Ľubo Burgr, Dano Matej, Marek Piaček, Petr Zagar. Ve skladbě Petra Wajsara vystoupí živě jako host herec Filip Kaňkovský

Egon Bondy za svůj život napsal 40 básnických sbírek, které svým rozsahem zpravidla nepatří k nejrozsáhlejším. Básně bývaly politicky angažované a cílem jeho kritiky se často stávalo společenské uspořádání ať už socialistické nebo polistopadové. Ke zvýšení povědomí o Egonu Bondym také pomohl fakt, že mnoho jeho básní zhudebnila undergroundová skupina Plastic People of the Universe. 

Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Stalin Letná, 2017 “Projekt Vážení se snaží ukazovat různé podoby soudobé vážné hudby a také různé typy orchestrů. Po Lence Dusilové s Big Bandem Českého rozhlasu je tato světová premiéra naším druhým producentským počinem. Agon Orchestra jsme oslovili, neboť jsou pro nás pozoruhodnou kombinací odkazu českého undergroundu a zároveň špičkového soudobého skladatelského přístupu. Egon Bondy 90 je pokračováním linie spoluprácí či zhudebňování děl osobností právě z undergroundu. V rámci našeho cyklu Vážení jsme v minulosti uvedli Symfonický orchestr Českého rozhlasu či intimní koncert skladatele a klavíristy Clemense Christiana Pötzsche, který na Stalin přijel s nastudováním skladeb Svena Helbiga. Spolupracovníka Pet Shop Boys či Rammstein. Doufám, že program Egon Bondy 90 odhalí divákovi velice zajímavé české a slovenské současné skladatele. Z prvních náslechů skladeb mohu slíbit, že se dočkáme i symfonického “techna” od Petra Kofroně” říká k připravovanému vystoupení Honza Kistanov, dramaturg cyklu Vážení. 

“Kulturní centrum Stalin se převážně zaměřuje na současné hudební trendy v živé i elektronické hudbě ale vzhledem ke svému unikátnímu geniu loci se snažíme přinášet nevšední zážitky, což světová premiéra Egon Bondy 90 rozhodně splňuje. Není příliš míst na světě, kde byste si mohli poslechnout klasickou hudbu s takovým výhledem” dodává Jan Faltys, ředitel pořádající obecně prospěšné společnosti Containall a zároveň spolumajitel kulturního centra Stalin Letná.

Agon Orchestra (původně Agon Ensemble) vznikl v polovině 80. let v Praze jako platforma pro tehdy nastupující mladou generaci skladatelů a hudebníků, nespokojených se stavem provozování současné vážné hudby tehdejším hudebním establishmentem. V polooficiálních podmínkách uváděl kromě skladeb svých členů (Petr Kofroň, Martin Smolka, Miroslav Pudlák) také v českých premiérách u nás tehdy jinak nehrané zahraniční skladatele (jako jsou např. John Cage, Philip Glass, Morton Feldman, Arvo Pärt, Steve Reich, Giacinto Scelsi nebo Karlheinz Stockhausen) a mezi svými příznivci šířil samizdatové nahrávky a publikace, věnované současné hudbě. Druhou důležitou dramaturgickou linkou Agon orchestra je spolupráce s osobnostmi českého undergroundu – Ivanem Magorem Jirousem, Filipem Topolem či Pavlem Zajíčkem.


 

Vážení: Agon Orchestra – Egon Bondy 90

15. září 19:30 / Stalin Letná

FB události: https://www.facebook.com/events/1701127230302183

 

 

Comments

comments

Vyhledat