Pětimetrová socha Point Bird Jana Kalába přistála na terase bývalých Elektrických podniků Prahy 7

Malíř a sochař s graffiti kořeny Jan Kaláb vytvořil pětimetrovou sochu Point Bird do veřejného prostoru, která bude dočasně shlížet na Vltavu a budoucí filharmonii z terasy Bubenské 1. 3D vymodelovaná písmena POINT ve tvaru dráčka odhalíme v předsváteční večer 27. září pro omezený okruh návštěvníků, socha pak bude k vidění pro všechny kolemjedoucí a kolemjdoucí ve dne i v noci.

Laminátová socha o velikosti 500 x 300 x 250 cm a váze 150 kg vznikala po dobu tří let a navazuje na autorovy sádrové, laminátové a bronzové odlitky, které umisťoval po nárožích pražských domů nepravidelně od roku 2008. Tyto barevní ptáčci získali na popularitě a časem i na patině a zdobí některé pražské domy nebo soukromé sbírky dodnes. Point Bird je dosud největší realizací autora v tomto provedení.

Jan Kaláb aka Point (*1978, Praha) vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (1997–1998 Ateliér architektury, školu Evy Jiřičné; 2000–2002 Ateliér sochy, školu Jiřího Beránka) a dále Akademii výtvarných umění v Praze (2002–2006 Ateliér kresby, školu Jitky Svobodové). Jan Kaláb patří k nejstarší generaci writerů v Čechách. Nezaujal pouze klasickým graffiti s výrazným talentem pro dynamickou a barevně hravou kompozici, ale také svými sochami a objekty rozličných tvarů, které instaluje ve veřejném prostoru. V roce 2001 vytvořil první 3D graffiti na světě. Nebojí se experimentovat a díky tomu úspěšně posouvá hranice svého oboru. Absolvoval bezpočet výstav a festivalů v Čechách i v zahraničí a jeho díla se vyskytují v předních sbírkách soukromých i státních institucí. Momentálně se věnuje vizuálnímu průzkumu abstraktních geometrických obrazců ve dvou a třídimenzionální podobě. Zajímá se o vztah geometricky konstruovaného obrysu v jeho dynamickém běhu a barevné intenzity výplňových ploch. Pro abstraktní výraz nalézá nové, překvapující možnosti. 

www.jankalab.com    www.trafogallery.cz 

Comments

comments

Vyhledat