Aktuální výstavy

Ivana Lomová: Otto, 2011, 100 x 100 cm
Ivana Lomová: Otto, 2011, 100 x 100 cm

Přehled aktuálních výstav, expozic a instalací.

Průběžně aktualizováno.


Národní galerie Praha představuje plán výstav pro rok 2024:

 

22. 3 – 8. 9.  Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek / Veletržní palác, 2.p. Grafický kabinet

Filomena Borecká se dlouhodobě věnuje zkoumání dechu a jeho sdílení. Zachycuje flow tvořivé energie, neutuchající spontánní pohyb, jenž je vlastní pulzaci přírody, biologickým rytmům i dění v kosmu. Vyjadřuje se zejména prostřednictvím kresby, která jí poskytuje možnost bezprostředního zachycení okamžiku a autentického zážitku.

 

22. 3. – 29. 9. Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji / Veletržní palác

Mezinárodní skupinovou výstavu „Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji“ připravila NGP ve spolupráci s Kunsthalle Vídeň a Muzeem současného umění Skopje (MoCA). Právě ze sbírky ve Skopji a z historického a politického kontextu jejího vzniku projekt vychází.

 

1. 3. – 2. 6. UMĚNÍ PRODAT (SE). UMĚLEC VE SPÁRECH TRHU 19. STOLETÍ / Západočeská galerie v Plzni

Reklama, multiplikace děl, krajiny, drobné portréty, ale i knižní a časopisecké ilustrace. To vše patřilo mezi nové způsoby obživy umělců v 19. století. Právě proměně uměleckého provozu, vztahu umělce a publika a různým způsobům obživy v tržním prostředí 19. století se věnuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni.

 

8. 3.–26. 5. IVANA LOMOVÁ: Ticho / Oblastní galerie Liberec

Monografická retrospektivní výstava Ivany Lomové zahrnuje malby z cyklu Pod dekou (2000), Samota (2009), Kavárny (2010), Cestující (2012) nebo Praha (2021). Autorka interpretuje svou malbou svět kolem sebe bez nadsázky, neokázale, bez příkras – obrazy každodennosti, ale až s výjimečnou odvahou zprostředkovat divákům tyto obrazy malebnou fotooptikou.

 

3. 3. – 4. 8. 2024 DISEGNO INTERNO – Eva Švankmajerová / Jan Švankmajer / GASK Kutná Hora

V letošním jubilejním roce představí GASK veřejnosti celoživotní dílo světově proslulého umělce Jana Švankmajera a jeho manželky Evy.

 

29.2. – 19.5.  László Lakner: Infinitum / Muzeum moderního umění, Trojlodí

Letos osmaosmdesátiletého László Laknera, jehož dílo se vyznačuje tematickou a stylovou rozmanitostí i neustálým experimentováním, představí od 29. února 2024 Muzeum umění Olomouc na největší retrospektivní výstavě tohoto umělce mimo území Maďarska.

 

23. 2. – 19. 3.  MINISALON 1984  / Tibet Open House (Školská 693/27)

Už 23. února od 18:00 zavede projekt návštěvníky zpět do neklidné doby normalizace prostřednictvím otevření výstavy v Tibet Open House ve Školské 693/27 za přítomnosti některých z autorů, a bude trvat do 21. března. Následně bude uveden ve filmovém zpracování do kin od 14. března v podobě snímku Janka Růžičky s názvem 15 x 15 x 5 (minisalon 1984).

 

23. 2. – 14. 4. ZBYNĚK SEDLECKÝ: Zrcadlo / Galerie současného umění a architektury – Dům umění města České Budějovice

 

19. 1. – 22. 5. Veronika Psotková: Beze Strachu / kulturní prostor KKCG na Bořislavce (Artium)

Z průmyslového materiálu vytváří Veronika Psotková jemné sochy vznášející se v prostoru. Dráty pod jejíma rukama ožívají, dostávají tvary a stávají se bytostmi. Sochařčinu jedinečnou tvorbu představuje nová výstava Beze strachu na Bořislavce v kulturním prostoru KKCG, které dostává jméno Artium.

 

1. 2.  – 11. 4. Hynek Čermák: U—pře—rodu / KC Beseda Klánovice

Expozice fotografií ve výstavních prostorách klánovické Besedy představuje výběr z volné fotografické řady aktů.


9. 2. – 22. 9. 2024 KAFKAESQUE / Centrum současného umění DOX

Práce tří desítek mezinárodně uznávaných umělců ukazují, že Kafkovo dílo se svými odkazy na existenciální strachy a osobní úzkosti je pro naši dobu vysoce relevantní. Cílem této výstavkafkay není stavět nové pomníky opakující stará klišé, ale reflektovat Kafkovo dílo perspektivou současného světa, který se nachází v bodě, kde staré již neexistuje a nové se ještě nezrodilo. 

 

24. 1. – 24. 3. Adolf Lachman: Lachland / Villa Pellé

Hyperrealistický malíř, kreslíř digitálních obrazů a počítačových her, tvůrce objektů a člen české herní vývojářské společnosti Amanita Design Adolf Lachman představuje od 24. ledna v pražské galerii Villa Pellé zemi Lachland: „svět post-apokalyptického romantika obydlený roboty, paroboty, alfadaňky a novými živočišně strojovými druhy“.

 

 

16. 11.  – 31. 3. 2024 František Skála – obrazy / Galerie města Loun

„Jde mi jako vždy o krásu a o zkoumání příčin jejího vzniku, hledání dokonalého tvaru ve spojení s imaginací.. Někdy mám pocit, jako bych byl nějakou vyšší mocí vybrán do funkce jakéhosi kvalitáře, jehož pracovní náplní je objevovat skutečný smysl věcí a upozorňovat na spirituální vlastnosti hmoty a materiálových jevů. „

 

30. 11. – 21. 4.2024.  ELEVACE / Zdeněk Beran: Rehabilitační oddělení Dr. Dr. / Muzeum moderního umění, Galerie

Z odpuzujících i groteskních objektů, ze zbytků nemocničního vybavení a zmrzačených torz vytvořil na začátku 70. let Zdeněk Beran instalaci Rehabilitační oddělení Dr. Dr., která evokovala nemocniční pokoj. Koncem 90. let autor instalaci exhumoval a v roce 2011 daroval do sbírek Národní galerie v Praze. 

 

8. 10. – 26. 5. 2024 Hledá se mistrovské dílo / Galerie moderního umění v Hradci Králové

Galerie moderního umění v Hradci Králové v říjnu odkryla své depozitáře, aby veřejnosti po delší době zpřístupnila známá i zapomenutá umělecké díla ze svých sbírek a zapojila návštěvníky do hlasování o nejlepší mistrovské dílo. Výstava vybízí návštěvníky, aby na základě vlastních estetických preferencí, vybrali nejlepší dílo z rozsáhlých sbírek GMU. 

 

 16. 6. –  7. 4. 2024 Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2023Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo další ročník Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2023. Trendy, design, umění, udržitelná produkce, to jsou hlavní témata čtyř výstav a doprovodných programů. 

 

 

V Praze můžete vidět muraly na Smíchově, V Karlíně nebo také v Holešovicích a ve Vršovicích.


 

 

Comments

comments

Vyhledat