Film GOOD OLD CZECHS míří do škol

Tvůrci dokumentárního filmu Good Old Czechs se rozhodli snímek pro projekce školám doplnit o vzdělávací a didaktické materiály, které tak studentům pomáhají pochopit historické souvislosti.

Film Good Old Czechs dokumentuje odyseu dvou českých letců válečnou Evropou, je příběhem letců RAF Františka Fajtla a Filipa Jánského a jejich cesty z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Dokument je vystavěný pouze na dobových archivních záběrech a vychází ze vzpomínek obou mladých letců, což umožňuje nahlédnout dějinné události i válečný život tak, jak je prožívali oni sami.

Odbornou kvalitu vzdělávacích a didaktických materiálů k dokumentárnímu filmu Good Old Czech a využitelnost ve výuce soudobých dějin garantuje Oddělení vzdělávání Ústavu pro studium totalitních režimů. Tyto vzdělávací a didaktické materiály mají záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

„Film Good Old Czechs umožňuje vnímat důležité dějinné události i chvíle válečného života osobní zkušeností a perspektivou obou mladých hrdinů,“ říká vedoucí oddělení vzdělávání ÚSTR Mgr. Čeněk Pýcha, Ph.D. "Film zároveň originálně používá často unikátní archivní záběry, s nimiž se studenti prostřednictvím snímku mohou seznámit. Doplňující vzdělávací a didaktické materiály pak umožňují využití ve výuce soudobých dějin,“ dodává.

Celovečerní dokument Good Old Czechs oceňovaného režiséra Tomáše Bojara, střih Šimon Špidla, hudba Stroon, je aktuálně promítán v českých a slovenských kinech.

„Spolupracujeme s místními kiny po celé zemi, aby školy měly vzdělávací materiály k dispozici a mohly je používat po speciálních projekcích filmu. Jediné, co školy musí udělat, je kontaktovat přímo místní kino nebo Pilot Film, aby zajistily promítání,“ připomíná Jan Macola, Pilot Film, distributor filmu.

„Věříme, že film v kombinaci se vzdělávacími materiály může být pro studenty skvělým zážitkem – prožijí neuvěřitelný příběh českých letců na vlastní oči a slova, a vzdělávací materiály jim doplní faktické informace a historický kontext,“, doplňuje producent filmu Gordon Lovitt.

Film produkovala společnost NOW Productions v koprodukci s Českou televizí, Rozhlasem a televíziou Slovensko, Artichoke a KM Plus Media s podporou Státního fondu kinematografie a Ministerstva obrany Slovenské republiky a podporou od soukromých partnerů. Distributorem filmu je PILOT FILM.

Trailer filmu Good Old Czechs v češtině a angličtině.

www.goodoldczechs.cz

 

Comments

comments

Vyhledat