Vychází životopis, který Terry Pratchett diktoval asistentovi. Nestihl ho dokončit

Knih o Terrym Pratchettovi vyšlo několik, ale tento životopis je výjimečný tím, že jej začal diktovat sám spisovatel svému dlouholetému asistentovi Robu Wilkinsovi, který jej pak dokončil. Pracoval na něm dlouho a výsledkem je zábavný a místy dost bolestný intimní pohled na slavného spisovatele, proložený osobními postřehy a zkušenostmi.

Terry Pratchett byl nesmírně plodným autorem. Jen ze Zeměplochy vzniklo jedenačtyřicet příběhů, běžně napsal dvě, někdy i tři knihy ročně. Jednu však nikdy nedokončil – vlastní biografii. V roce 2015, kdy ho definitivně přemohla degenerativní choroba mozku, stihl svému osobnímu asistentovi Robu Wilkinsovi nadiktovat nějakých 24 tisíc slov, došli do roku 1979. Dál už to bylo na Wilkinsovi, který se spisovatelem pracoval více než dvacet let.

Jeho kniha není nekritická glorifikace a Terry Pratchett z knihy vychází jako člověk, který exceloval v mnoha věcech – od včelařství a výroby medoviny přes zahrádkářství po smlouvání a vytáčení lidí do běla. Ale ze všeho nejvíc ze stránek dýchá dojem člověka, který skutečně miloval to, co dělá. Protože se mu v hlavě, už když jednu knihu dopisoval, líhla zápletka další, zůstala po něm spousta útržků textů a nápadů. Rob Wilkins pár z nich v knize přibližuje, ale druhého Christophera Tolkiena se nedočkáme; Pratchett si v závěti výslovně přál, aby se všechny nápady zničily (stylově – parním válcem jménem Lord Jericho) a nikdo už je nedopisoval. A je to asi dobře, Terry Pratchett by měl být jenom jeden. Ale jak řekl jeho blízký přítel Neil Gaiman: „Spisovatelé mají takovou výjimku – dokud nás čtete, nejsme mrtví.“

Rob Wilkins: Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou

Vydává Argo, 416 stran, doporučená cena 588 Kč. Přeložil Tomáš Jeník.

Comments

comments

Vyhledat