V Tachově se chystá nový open-air Festival Muziq

Festival Muziq je nový hudební festival bez žánrových mantinelů. Hlavní myšlenkou je setkání přátel a milovníků hudby, a zvýšit povědomí o nových, progresivních a zajímavých projektech, kapelách a muzikantech domácí hudební scény.

První ročník proběhne v sobotu 20. května 2023, v západočeském městě Tachov, v areálu bývalého koupaliště, před hospůdkou U Vodníka.

Návštěvníci se můžou těšit na 10 interpretů, z nichž určitě největší pozornost vyvolá rozpustilý tanečník, milovník disca, starých samplerů a analogových syntezátorů, fenomén české elektronické scény, Ventolin.

Dalším zvučným jménem programu je instrumentální kapela Tomáš Palucha. Z počátku duo, nyní už kompletní band, působící od roku 2012. Vystoupení Tomáš Palucha rozhodně strhne magickou atmosférou, je rituálem, oslavou ambientního hluku v propojení s minimalistickými kytarovými dialogy.

Z jižních Čech, konkrétně z Českého Krumlova, přijede čtyřčlenná skupina Lambda. Pomalu nastupující songy snoubí delayové post-rockové plochy s těžkými riffy. To vše spojeno melodiemi, které vás vezmou na sonickou výpravu časem a prostorem. Lambda v rámci zahraničních tour hrála ve 14 zemích Evropy po boku jmen jako All Them Witches, Belzebong, Stoned Jesus, 1000mods, Tuber, Naxatras. Dalším zástupcem valivějších, hutnějších tónu jsou místní stoneři Billy Rudin, kteří nepochybně zvýšili aktivitu hraní a mají za sebou i před sebou několik zajímavých klubových vystoupení. Loni se kluci stali finalisty hudební soutěže Múza, ve které skončili třetí, což jim zajistilo dva natáčecí dny v plzeňském Divadle Pod Lampou.

Na pódiu se také představí pětičlenná skupina Brighter Days z Prahy, která mísí na corových základech prvky post-rocku, math-rocku, midwest ema a dalších stylů zabalených do měkkého zvuku a citlivého projevu. Svěží vzduch a obrovský potenciál. Deska ‚Walk‘ byla zaslouženě zařazena do několika TOP výběrů roku 2022.

Jemnější část programu obstará nadějné indie folkové trio Ida The Young z Plzně, jehož dvě třetiny tvoří muzikanti původně tachovské kapely China Soup, a také dream-popový projekt teepee. Podmanivé melodie a zasněné spojení vokálů pomáhají zachytit kouzlo mezi Terezou Lavičkou-Sladkou a Miroslavem Patočkou. Dvojice založila teepee v roce 2015 a od té doby společně prozkoumává prostor mezi elektronikou a folkem. Lyrické texty jsou pak osobní zpovědí. Jejich koncerty jsou velmi intimním a emotivním zážitkem.

Ze severu Čech přijede do Tachova kapela River House. Ta vznikla pouhou změnou názvu post-hardcore / emo-core kapely Cumulonimbus (cmlnmbs), sestava tak zůstává stejná, ubylo křiku, přibylo melodičnosti a kytarových efektů. Před pár dny kluci vypustili nový singl ‚Tantrum‘, včetně videoklipu. Ze stejného směru se vydá i Dave Tichý alias Further Down, kterého můžete znát jako klávesáka ze skupin Manon Meurt, Chief Bromden, Unaffected Evolution nebo Hentai Corporation. Dave má rád ponurost zamlžených českých lesů, sudetských končin a dávno opuštěných míst, a tak jako na jeho výpravách zapomenutou krajinou, i v hudbě prozkoumává neznámé, nekonečné oblasti temnějšího zvuku, šumu a vrstevnatosti ambientních ploch.

Vystoupí i úplně nová kapela Social Media Friends z Prahy. Bicí, elektrická kytara, hraní si s looperem, vytváření zvláštních zvuků, autotune a emocionální zpěv improvizovaného textu. Na bicí bubnuje Zuzka z kapely plusmínusnula, na kytaru hraje Peter Kolárčik, který v roce 2020 vydal EP s názvem Ťažký život, ve kterém zpívá / rapuje o strastích a duševním neklidu privilegovaného studenta umění.

Omezené množství online vstupenek je v prodeji v síti GoOut, nebo přímo na místě.

Festival Muziq

sobota 20. května 2023

Tachov – Hospůdka U Vodníka

předprodej 400 Kč  na GoOut.net – na místě 500 Kč

www.muziq.cz

Comments

comments

Vyhledat