Léto je pro komiksy jako stvořené. Po čem letos sáhnout?

foto: nakladatelství Crew
foto: nakladatelství Crew

Tipy na letní komiksové čtení!

Dětské knížky

Každý rodič je rád, když se jeho potomek pustí do čtení. Jednak se mu to bude hodit ve škole – a jednak je od něj aspoň na chvíli klid. A tady je pár doporučení:

  • SpongeBob komiks: Praštěné podmořské příběhy

Vzhledem k tomu, že se příběh odehrává pod hladinou oceánu, je to přímo ideální knížka k moři. Je v ní humor, který svým nadhledem a citem pro absurditu pobaví i dospělé. Navíc jsou to nové příběhy postavy, kterou děti znají už z televize, takže je není nutné moc přemlouvat, aby se pustily do čtení.

  • Velká kniha Barta Simpsona

Nejpopulárnější komiksová postava u nás má pravidelnou měsíční sérii, později se tyto sešity spojují do podoby takovýchto sborníků. Série je zaměřená na ty mladší z rodiny Simpsonových, a tak asi nejvíc osloví mladší čtenáře – představuje pro ně nejen další setkání s oblíbeným hrdinou, ale i ideální pomůcku pro čtení. U nás vychází úspěšně šestým rokem, což samo o sobě vypovídá o oblibě této řady.

  • Garfield: Král zvěřiny

Garfield rozhodně patří k nejoblíbenějším hrdinům jak dětí, tak dospělých. A navíc začal od této knihy vycházet barevně! A přiznejme si, mladší čtenáři dávají barvě vždycky přednost. Zvláště, pokud ani po čtyřiceti letech existence a padesáti u nás vydaných knihách neztratil tenhle nenažraný, cynický a poťouchlý kocour nic ze své vtipnosti a zábavnosti.

  • Batman/Želvy nindža Adventures

Batman má problém. Z Arkhamu záhadně mizí jeho nejnebezpečnější protivníci… a nikde v Gothamu nejsou k nalezení. Opustili totiž úplně jeho svět – a objevili se v New Yorku, kde žijí tajemní želví nindžové!

Ano, slavní hrdinové animovaných seriálů se konečně potkávají! A bude to setkání zábavné i napínavé. Knížka přináší kresbu připomínající úspěšný animovaný seriál a chytlavý děj se spoustu hlášek, slavných protivníků a pizzy!

Komiksy pro teenagery

CREW vydává i knížky pro dospívající. Dlouhou dobu se zaměřovala hlavně na kluky, ale teď obrátila pozornost i na mladé čtenářky. Tam obrovsky zabodovala především mangou, ale pozornosti by neměly uniknout ani další tituly:

  • Alisik: Podzim

Jedné noci se dívka Alisik probudí na hřbitově. Nikdo ji nevidí, nikdo se jí nemůže dotknout a nikdo jí nedokáže pomoct. To proto, že Alisik je mrtvá.

Ale bude to ještě mnohem horší. Alisik se zamiluje.

Alisik je napínavý i romantický komiks o gotické lolitě, přesně ve stylu Tima Burtona. Přináší emoce, stylovou kresbu i sympatické hrdiny. Najdete tu zajímavou hlavní postavu, a především zvláštní a komplikovanou lásku mezi člověkem a duchem. Je to prostě skvělé čtení pro holky všeho věku.

  • Čarodějova nevěsta

Skutečně žhavá manga novinka, kde jsme jen kousek za originálem a od které se chystá anime seriál! Příběh o magii, samotě a hlavně lásce.

Patnáctiletá Čise Hatori cítí, že nemá proč žít – ztratila matku, nemá stálý domov a nikomu na ní nezáleží. Ve chvíli nejhlubšího zoufalství se jí však nabídne zajímavé východisko a Čise sama sebe prodá do otroctví. Stane se učednicí u mocného čaroděje Eliase Ainswortha, jehož prostřednictvím poznává nejen svět plný víl, draků a mluvících koček, ale také svou vlastní kouzelnou moc.

Pokud je Elias dřív nesní.

Síla mangy spočívá v tom, že komiksy přináší nejen akci, fascinující světy a postavy – ale hlavně silné emoce. A ty v Čarodějově nevěstě hrají prim.

  • Netvora

Příběh se odehrává v roce 1900, v matriarchální Asii. Ve světě, kde se steampunk míchá s magií a monstry. V tomhle světě se mladá dívka vyrovnává s válečným traumatem a navazuje psychické spojení s bytostí obří síly. Spojení, které z nich obou udělá terč lidských i nelidských sil.

Z komiksové série Netvora, na které se podílely dvě úspěšné americké autorky s asijskými kořeny, se stal obrovský hit. Netvora získala nominaci na prestižní cenu Willa Eisnera, a především spoustu nadšených čtenářů, kteří obdivují jak nádhernou kresbu, tak silný a temný příběh.  

  • Desátý Doctor Who – Revoluce hrůzy

Tohle ani nemusíme představovat, přichází příběhy ze světa kultovního anglického seriálu, a to přímo toho nejpopulárnějšího Doktora – s tváří Davida Tennanta.

Po Donnině tragickém odchodu se desátý Doctor vykašlal na všechny společníky… aspoň dokud během útoku psychických parazitů nepotkal Gabriellu Gonzalesovou. Čeká je posedlá veřejná prádelna, souboj s neviditelnými monstry na Den mrtvých, galaktické spiknutí v nejslavnější vesmírné umělecké galerii… a především stálá nebezpečí a zdrhání!

Komiksy pro dospělé

I dospělí si chtějí o prázdninách něco přečíst. A i pro ně vycházejí komiksy všech druhů a barev – psychologické, hororové, životopisné či erotické. Tady nabízíme pár těch nejzajímavějších z nich:

  • Svůdné schůzky

Nejslavnější evropští tvůrci se sešli, aby přispěli do série erotických sborníků. Každý díl z této řady je věnovaný jednomu prostředí a tématu a přináší sérii šesti- až osmistránkových příběhů od autorů jako je Enki Bilal, Guy Vidal, Altuna, Gibrat, Varenne či Jean-Claude Forest. V první knize vydané u nás najdete hned dva původní komiksy – Svůdné schůzky a Svůdné spodničky. První je věnovaná cestování a druhá, jak jinak, spodnímu prádlu.

Připravte se na sto padesát stránek skvělých kreslířů, krásných žen a sexy příběhů!  Je to nejen erotika, ale i průvodce po největších jménech evropské komiksové tvorby.

  • Umbrella Academy: Apokalyptická suita

Během nevysvětlitelné události se narodí čtyřicet sedm děti s nadpřirozenými schopnostmi – ženám, které ani nebyly těhotné. Milionář Reginald Hargreeves adoptuje sedm z nich. Když se ho zeptají proč, vysvětlí to jednoduše: Abych zachránil svět.

To je jen začátek příběhu disfunkční superhrdinské rodiny. Poetický, šílený, depresivní a legrační komiks od slavného Gerarda Waye, leadera skupiny My Chemical Romance.

  • Kick Ass 1-3

Superhrdinové patří do komiksu, a ne do reálného života. Až tedy do chvíle, kdy se jeden mladík rozhodne, že si oblékne kostým a začne bojovat se zlem… a samozřejmě dostane děsnou nakládačku. Jenže tím to nekončí. Superhrdina se nedá zastavit… zvlášť, když se může stát hvězdou Youtube.

Slavná, zábavná i drsná série Marka Millara se dočkala i neméně úspěšného filmového zpracování. U nás právě vyšel třetí, poslední díl, kterým se celá řada parádně uzavírá. A nemůžeme zapomenout na speciál s tou nejdrsnější třináctiletou holčičkou světa – Hit-Girl čili Zabijačkou.

  • Batman: Já, Gotham

Touto knihou začíná nová Batmanova éra. Jeho znovuzrození! A všechno se to rozjíždí příchodem dvou nových hrdinů do Gothamu – dvou nadlidí, kteří se rozhodli využít své síly a pomoci Batmanovi. Zvládnou se ale postavit všem hrůzám, které se v Gothamu skrývají?

Já, Gotham patří do vesmíru Znovuzrození hrdinů DC, kdy slavné série převzali významní tvůrci a výtvarníci a vytvořili nový začátek pro nové čtenáře. Batman v tomhle dopadl snad nejlépe: píše ho jeden z nejrespektovanějších komiksových autorů současnosti – Tom King.

Comments

comments

Vyhledat