Ceny hudebních kritiků Apollo 2022 získali Lazer Viking a Mat213

Lazer Viking - ceny Apollo 2022 (foto Pavel Kučera)
Lazer Viking - ceny Apollo 2022 (foto Pavel Kučera)

​​Ve středu 12. dubna večer byly v pražském klubu Bike Jesus uděleny Ceny české hudební kritiky APOLLO 2022. Udílely se ve třech kategoriích, a to Album roku, Singl Roku.

Úzká porota cen Apollo 2022 rozhodla o vítězích jednotlivých kategorií takto:

Album roku: Lazer Viking – Tunnel Vision

Singl roku: Mat213 – 7teen

„Ačkoliv by název desky Tunnel Vision mohl naznačovat umělcovu koncentraci na jeden podnět, ať už by to byly syntezátory, ke kterým se po prodeji téměř všech kytar upnul, nebo snad zlomené srdce, které se prolíná texty napříč celou umělcovou tvorbou, opak je pravdou. Rokenrolový vévoda svou genezí v mustanga synťákových večírků přinesl vedle výpovědi, že i na střepech roztříštěné duše se dá s úsměvem protančit večer, i důkaz, že neustále vybočování z očekávaných žánrových směrů posunuje dál nejen umělce samotného, ale i celou hudební scénu okolo něj,“ zdůvodnila rozhodnutí Úzké poroty v kategorii Album roku její zástupkyně, hudební publicistka Kristina Kratochvílová (Deník N). Vítěz získal již tradiční sošku Apollo, kterou mu předal Jakub Nový, předseda rady Svazu autorů a interpretů. Současně získala šek na 20 000 Kč od společnosti INTEGRAM, z.s., který vítězi předal zástupce INTERGRAMu Štěpán Kopečný.

„Mat213 je nejen velmi talentovaným autorem, ale zároveň také do jisté míry mluvčím své generace. Track 7teen v sobě umně propojuje melodickou suverenitu, lehkost i určitou naivitu, která k mládí patří. Navíc s tak chytlavými refrény se určitě nesetkáváme každý den,“ vysvětlil rozhodnutí poroty v kategorii Singl roku hudební publicista Michal Pařízek (Full Moon). Vítěz získal šek na 10 000 Kč od společnosti PLATFORMA českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z.s., konkrétně z rukou manažera Platformy Matěje Burdy.

O vítězích cen Apollo 2022 letos rozhodla ÚZKÁ POROTA ve složení: Zdeněk Lichnovský (Radio 1), Kristina Kratochvilová (Deník N), Michal Pařízek (Full Moon), Michaela Peštová (nezávislá), Šárka Hellerová (Headliner), Antonin Kocábek (Radio 1), Maria Pyatkina (Full Moon), Vladimír Sejk (Headliner, Radio1), Josef Vlček (nezávislý)

Spolupráce cen Apollo s asociací PLATFORMA českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z.s., která sdružuje nezávislé vydavatele, pak letos opět přinesla možnost nominací českých interpretů do programu evropské asociace nezávislých hudebních společností IMPALA s názvem 100 Artists to Watch in 2023, kteří po dobu tří měsíců získají PR podporu na platformě Youtube. Z interpretů nominovaných na cenu Apollo se pak do této stovky dostali tito čtyři interpreti: 58G, Lazer Viking, Tamara a Tomáš Niesner. Úplný seznam interpretů pak najdete zde.

Partnery udílení jsou Státní fond kultury ČR, PLATFORMA českých nezávislých výrobců zvukových záznamů, z.s, INTEGRAM, z.s., Svaz autorů a interpretů, z.s., Nadace Život umělce, kytary.cz a Městská část Praha 7 – Art District.

 

Comments

comments

Vyhledat