Zemřela módní inovátorka a propagátorka minisukně, Mary Quantová

Šaty od Mary Quant, 2019, Foto David Merrett from Daventry, England, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Šaty od Mary Quant, 2019, Foto David Merrett from Daventry, England, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Módní svět dnes ztratil jednu z nejvlivnějších osobností 20. století, zemřela módní návrhářka Barbara Mary Quantová.

Mary Quant, 1966 / Foto Jack de Nijs for Anefo / Dutch National Archives

Mary Quantová (11. února 1930, Londýn – 13. dubna 2023) přinesla do módního průmyslu několik revolučních inovací, ale nejdůležitějším přínosem bylo pravděpodobně popularizování minisukně. Quantová odstartovala módní trend, který se stal jedním z nejvýraznějších symbolů 60. let a který stále dodnes zůstává jedním z klíčových prvků ženského šatníku. Quantová také přinesla další novinky, jako jsou rovné šaty bez pasu a bez rukávů, kalhoty a výrazné punčochy, které dnes jsou považovány za klasické kousky. 

Narodila se v Londýně v roce 1934 a studovala výtvarné umění na Goldsmiths College a zpočátku navrhovala klobouky. V roce 1955 otevřela spolu se svým manželem Alexandrem Plunketem Greenem butik Bazaar na slavné King’s Road v Chelsea, který zpočátku fungoval jen jako obchod nabízející sortiment velkoobchodních dodavatelů. Brzy si však získaly pozornost zákazníků i médií její vlastní návrhy, zejména pro svou odvahu a jedinečnost. Butik Bazaar se také vyznačoval svébytnou uvolněnou atmosférou, která ostře kontrastovala s tehdejším poněkud zatuchlým standardem luxusních módních salonů.

Kromě módního průmyslu se Quantová také angažovala v designu interiérů a módních doplňků a navrhla variantu interiéru slavného britského automobilu Mini. Je také autorkou autobiografické knihy Quant by Quant. V roce 1966 obdržela Mary Quantová Řád britského impéria za své přínosy módnímu průmyslu.

 

Comments

comments

Vyhledat