Jak vybrat ideální běžecké boty a nešlápnout vedle?

Běh právem patří k nejoblíbenější sportovním aktivitám a ve volném čase se mu věnuje čím dál více lidí. A protože s jídlem roste chuť, obyčejné tenisky zakrátko přestanou stačit i někomu, kdo nemá žádné závodní ambice. Faktem totiž je, že vhodně zvolená běžecká obuv je nezbytná pro pohodlí i výkon. Jenomže nabídka tolika různých značek, stylů a funkcí bývá při hledání dokonalého páru zdrcující. Jak z toho ven? Konkrétní model vám neporadíme, ale zamyslíme se nad základními faktory, které je třeba při výběru běžeckých bot zvážit.

Typ nohy a pronace

 

Prvním krokem při výběru běžecké obuvi je určení typu chodidla a pronace. Souvisí s přirozeným pohybu vašeho chodidla při běhu.

Existují tři typy pronace: neutrální, nadměrná a nedostatečná. Neutrální pronace znamená, že vaše chodidlo dopadá na vnější stranu paty a stáčí se dovnitř, čímž se rovnoměrně rozkládá dopad každého kroku. K nadměrné pronaci dochází, když se chodidlo odvaluje příliš dovnitř, zatímco k nedostatečné pronaci dochází, když se chodidlo odvaluje příliš ven.

Pokud si s určením typu chodidla a pronace nevíte rady, navštivte specializovaný běžecký obchod, kde vám zanalyzují chůzi a doporučí boty, které vám budou vyhovovat.

Odpružení a podpora

 

Jakmile zjistíte svůj typ chodidla a pronaci, můžete se pustit do hledání běžecké obuvi se správným odpružením a podporou. Tlumením se rozumí materiál v mezipodešvi, který tlumí nárazy a zajišťuje pohodlný pohyb. Někteří běžci dávají přednost velkému odpružení, zatímco naopak preferují opak (tzv. běžecké barefoot boty). Na rozdíly mezi pánskými běžeckými botami můžete kouknout na https://sportano.cz/bezecke-boty-panske.

Podpora se týká konstrukce boty, která pomáhá udržet nohu při běhu ve správné poloze. Boty s dobrou podporou mohou pomoci předcházet zraněním, jako jsou plantární fasciitida (syndrom patní ostruhy) nebo bércové vředy.

 

Na rozdíly v konkrétních modelech běžeckých bot se můžete podívat v e-shopu https://sportano.cz/.

Přizpůsobení a komfort

 

Střih a pohodlí běžecké obuvi jsou zásadní jak pro výkon, tak pro prevenci zranění. Dbejte na to, aby boty dobře seděly, ale nebyly příliš těsné. A také aby měly v oblasti prstů dostatek místa pro pohyb prstů. Pokud jsou boty příliš volné, noha v nich může klouzat a způsobovat puchýře či jiná nepříjemná podráždění.

Raději si proto vyzkoušejte několik párů bot a projděte se v nich po obchodě, abyste si je „osahali“. Hledejte model s polstrovaným jazykem a límcem – takový vám poskytne lepší pohodlí a oporu.

 

Styl a design

Estetika sice není hlavním kritériem, ale i tak na stylu a designu běžeckých bot záleží. Dané hledisko totiž může mít velký vliv na to, jak se v botách budete cítit. Vyberte si model, který vám vyhovuje i vizuálně, protože vás bude o to více vtahovat do „akce“.

Atraktivní sortiment dámských běžeckých bot si můžete profiltrovat na základě značek či barev na https://sportano.cz/bezecke-boty-damske.

Odolnost a trakce

 

Kvalitní běžecké boty představují nezanedbatelnou finanční investici, a proto byste se měli ujistit, že jsou dostatečně odolné, aby vydržely pravidelné používání. Hledejte boty s robustní podrážkou, která zvládne opotřebení při běhu. A také se zaměřte na kvalitu trakce – obuv s dobrou trakcí minimalizuje riziko uklouznutí a pádu, což se hodí, zejména pokud běháte na stezkách nebo v mokrých podmínkách.

Comments

comments

Vyhledat