Kde si stáhnete obrazy a fotky zdarma

Constantin Hansen (1804-1880), Det saakaldte Vestatempel med dets omgivelser i Rom, 1837
Constantin Hansen (1804-1880), Det saakaldte Vestatempel med dets omgivelser i Rom, 1837

Mnoho světových institucí spravujících rozsáhé umelěcké sbírky dává postupně na web ohromující množství zdigitalizovaných obrazů, kreseb a dalších uměleckých děl. Pojďme se podívat na pár z nich.

 

MET alias Metropolitan Museum of Art, New York: Online je přes 460 000 uměleckých děl a můžete je zdarma stahovat pro nekomerční účely, vzdělávací projekty atd., pojďte sem: www.metmuseum.org/art/collection.

Ohromující 3 miliony obrázků (včetně fotek třírozměrných objektů) nabízí americká instituce Smithsonian. Jsou k mání pro nekomerční užití.

Dánské Statens Museum for Kunst nabízí 25 000 děl zdarma. Zkuste projít také stránky jejich národní galerie.

J. Paul Getty Museum: Online je přes 87 000 děl, můžete je hledat v databázi.

Rijksmuseum nabídí aplikaci Rijksstudio, ve které si můžete kromě stahování obrazů pro svou potřebu s obrazy také hrát, „remixovat“ je… najdete ho zde a k vidění je přes 639 000 uměleckých děl.

NGA (National Gallery of Art) Washington nabízí k prohlížení a downloadu tisíce a tisíce obrazů a kreseb, prohlédnete si je tady.

Užitečný je projekt Useum nabízející prohledávání a download řady dalších uměleckých sbírek, je to přes 20 000 děl.

Za zmínku stojí i projekt Google Arts and Culture, což není přímo servis na stahování obrazů, ale spíše web obsahující spousty článků, sbírek a také digitalizovaného umění, které můžete prohlížet velmi detailně, najdete ho zde.

Pokud vás zajímá vesmír, může se vám hodit knihovna fotografií, kterou zdarma nabízí NASA.

 

Comments

comments

Vyhledat