Festival sólových umělců Cool v plotě – rozhovor

Ivo Voříšek / Foto archiv
Ivo Voříšek / Foto archiv

Letos se dočkáme jubilejního patnáctého ročníku svébytného píseckého festivalu Cool v plotě, věnovaného umělcům, kteří vystupují sólově.Vystoupí více než 30 umělců ze Španělska, Velké Británie, Polska, Slovenska a řada současných objevů z české scény, návštěvníci budou mít možnost naslouchat nejen nadupaným tanečním beatům, zvukům kytarových riffů, improvizované hře na bicí, těremin, ale zazní i ambientní zvukové koláže s filmovou projekcí.

U této příležitosti jsme vyzvídali u ředitele ředitele festivalu Ivo Voříška, jak vlastně takový originální festival vznikne a jaké to je, pořádat takovou akci právě v Písku.

Jak se zrodila myšlenka tohoto unikátního festivalu, a jsou ve světě vůbec nějaké podobné?

Počátky festivalu sahají někdy do roku 2009, když jsem s kolegou Michalem Grillem provozovali v Písku dva podniky – Kavárna U Vavřiny a Pí (3,14) local club – kde jsme pořádali mimo jiné hudební program. Dramaturgie obou podniků byla dosti propojena se zaměřením na jazzovou, folkovou, elektronickou, ale i rockovou a alternativní hudbu. A mnoho účinkujících již v té době vystupovalo sólově. Myšlenka uspořádání festivalu sólistů nám připadala poměrně originální, o žádném jiném takovém festivalu jsme nevěděli. Ani dnes se mi nepodařilo zjistit, že nějaký takový festival, kde hlavní kritérium je vystoupení jednotlivce, existuje. V posledních letech se rozeběhly Večery osamělých písničkářů v klubu Kaštan v Praze, a nějaké dvě podobné akce, kde převažují sólisté jsem našel v Polsku. 

Jak reagují umělci na to, že existuje festival vyloženě pro sólové projekty?

Veskrze pozitivně. Více jak polovina účinkujících se nám hlásí sama a každým rokem se seznam čekajících interpretů na následující ročníky zvětšuje. Navíc mám dojem, že umělců, kteří mají své sólové projekty značně přibylo. Těší mě také to, že při festivalu a setkávání se umělců různých žánrů vzniklo mnoho dalších nových a mnohdy neočekávaných projektů.

Pozorná skupina

Jsou nějak specifičtí i návštěvníci, chodí k vám víc jednotlivých lidí?

Neřekl bych. Věkové spektrum návštěvníků festivalu je poměrně široké, chodí k nám jednotlivci, dvojice, rodiny s dětmi, i různé skupiny. Kulantně bych napsal, že se jedná o posluchačsky náročnější a pozornou skupinu lidí. 

Jak se změnil od prvního ročníku do dnešní podoby, kdy vítá i významná zahraniční jména?

První dva ročníky Coolu probíhaly pouze v Kavárně U Vavřiny a Pí local clubu, a vystupovalo přibližně 10 umělců. Samozřejmě s přibývajícími dalšími prostorami narůstal počet umělců, rozšířili jsme dramaturgii na nejen hudební vystoupení, ale i workshopy, besedy, promítání, výstavy. Tímto se také navyšoval rozpočet a náročnost celkové přípravy festivalu. Co se týká významných zahraničních jmen, tak ty jsme začali zvát od třetího ročníku.   

 

Kam v Písku za hudbou

V Písku vlastně moc hudebních akcí není, ani nějaké mega vyhlášené kluby – nebo se pletu?

Mega vyhlášené asi ne. Nejdéle běží Divadlo pod čarou. Pí local club ani „Vavřina“ již neexistují. Pět let zde máme krásný prostor Balzám Café a delší dobu také Vykulenou Sovu (dříve RW Café), kde se čas od času konají koncerty. Také v Travel Café bývá kulturní program. Hudební akce se v Písku pořádají, ale většinou jsou zaměřeny na jiné spektrum hudby, než se snažíme nabízet my. 

Byl někdy Cool i jinde než v Písku? Bude?

Ano, byl. Chtěli jsme proniknout do Prahy a uspořádali jsme dvě akce v menším provedení na Kampě a v klubu Kaštan. A jestli bude někde jinde, zatím nevím, momentálně mimo Písek produkuji jiné akce než Cool v plotě. 

Kdo z těch stovek lidí, co vystoupili, zanechal nejvíc nesmazatelné dojmy?

To je zatraceně těžká otázka, protože těch jmen bylo opravdu hodně. Zkusím alespoň pár, jak mě postupně napadnou. Iva Bittová, Marián Varga (těsně před jeho úmrtím), Christian Löffler (v době, když byl ještě poměrně neznámým), Adam Ben Ezra, Femi Temowo, Christian Prommer, Simon Goff, ale to už stačí, protože těch skvělých vystoupení bylo opravdu hodně a bojím se, abych na někoho nezapomněl a neurazil. 

Je těžké sehnat prostředky na poměrně rozsáhlý festival, který se nekoná v metropoli?

S finančními prostředky to není nikdy jednoduché a festival s touto dramaturgií by se dal bez finanční podpory pořádat pouze v malém měřítku. Máme naštěstí velkou výhodu, že Město Písek dlouhodobě festival podporuje nejen finančně, a ve velké míře nás také podporují MK ČR, MK ČR – Státní fond, JČ kraj, OSA a další menší soukromé subjekty. 

Stal se Cool případně i inspirací pro další činnost jeho návštěvníků?

Myslím si, že určitě, a to nejen návštěvníkům, ale i účinkujícím (nové projekty, nové nahrávky), také i samotným členům produkčního týmu v jejich profesním rozvoji.  

Co chystáte na letošek?

Lineup festivalu je hotový prakticky od měsíce dubna, vystoupí opět více než 30 účinkujících. Letos bych měl zmínit Davida Boultera, zakládajícího člena skupiny Tindersticks, Pantha du Prince, německého producenta, skladatele a konceptuálního umělce elektronické hudby. Z domácí scény Annu Vaverkovou, Petru Hermanovou, Marii Kieslowski, Blanku Šrůmovou. To je ovšem opět pouze střípek, lineup je nabitý a kompletní časový harmonogram je možno najít na webových stránkách www.coolvplote.com, Fcb a Instagramu Cool v plotě. 

A co dál?

A co dál? No to se uvidí… Již teď myslíme na dramaturgii a vylepšení následujícího ročníku. S kolegou Milanem Špillerem jsme angažování i v jiných kulturních aktivitách, takže si myslím, že nudit se rozhodně nebudeme. Love, peace, harmony. 

 

Lineup: 

Comments

comments

Vyhledat