Festival „Nevypusť duši! Podpora je na dosah“ proběhne 30. srpna ve Velkém mlýně

V prostorách libeňského Velkého mlýna se 30. srpna od 14:00 do 22:00 hodin uskuteční festival zaměřený na duševní zdraví mladých nazvaný „Nevypusť duši! Podpora je na dosah“. Tato akce, organizovaná neziskovou organizací Nevypusť duši, přichází jako odpověď na rostoucí poptávku mladých lidí po informacích a podpoře v oblasti duševního zdraví. Dle podzimního výzkumu Nevypusť duši se o duševní zdraví se aktivně zajímá 65 % českých dětí, přičemž význam tématu roste s věkem a problémy, které řeší. Cílem festivalu je proto poskytnout mladým lidem nástroje a znalosti potřebné pro orientaci ve světě duševního zdraví a představit jim organizace, které jim mohou v této cestě pomoci. Dospělým chce festival předat odpovědi na časté otázky a naučit je, jak být mladým oporou a vést s nimi citlivé rozhovory. 

Festival má jasné poslání: pomoci mladým lidem lépe porozumět vlastnímu duševnímu zdraví, poskytnout jim praktické nástroje pro zvládání duševních obtíží a ukázat jim, kde mohou najít pomoc, když ji potřebují. Festival myslí i na dospělé, kterým chce ukázat, jak mohou mladým v jejich okolí efektivně pomáhat a podporovat je v jejich duševní pohodě – preventivně i když se mladí necítí být v pohodě.

„Chtěli bychom, aby přišli dospělí, kteří se chtějí dozvědět, jak na to, když svým dětem zrovna nerozumí nebo se na ně neumí naladit. To není vždycky snadné a každý rodič nebo pečující osoba si zaslouží podporu a vědět, jak na to, když to doma není snadné. Dětem a mladým chceme nabídnout prostor, kde dostanou podporu, respekt a nikdo jim nebude říkat, že jsou sněhové vločky. Mezigenerační dialog je základem naší práce,” říká Bára Pšenicová, ředitelka Nevypusť duši.

Program festivalu

Návštěvníci se mohou těšit na širokou škálu přednášek a workshopů od odborníků, odbornic a více než patnácti organizací zabývajících se duševním zdravím a příbuznými tématy. Program zahrnuje témata jako:

  • Sociální sítě a jejich vliv na duševní pohodu
  • Rozpoznání varovných signálů a jak na ně reagovat
  • Jak podpořit blízké, když jim není dobře
  • Podpora a komunikace v krizových situacích
  • Jak pomoci dítěti, které si chce ublížit
  • Body image a poruchy příjmu potravy
    a mnoho dalších.

Podrobné a aktualizované informace najdete na nevypustdusi.cz

Program zaštítí Nevypusť duši společně s organizacemi jako Replug Me, Centrum Hladina, 3PE, Modré dveře a odborníky a odbornicemi jako Michal Kniha či Sbarvouven, kteří sdílejí své zkušenosti a poskytují cenné rady a podporu. Během dne mladí budou moct vyzkoušet krizovou intervenci nanečisto, poslechnout si mluvící knihy a popovídat se zástupci jednotlivých organizací. Na festival jsou zváni všechny věkové skupiny: nejmenší děti s rodiči si mohou v areálu roztáhnout deku na trávě, starší děti se mohou zabavit v dílničkách a celý den bude zakončen venkovním DJ setem a promítáním filmu ve spolupráci s Jeden svět na školách.

Comments

comments

Vyhledat