Venerologická poradna: 15 sekund, výsledek v kondomu a zbytečné obavy

Foto George Chambers  via Pexels
Foto George Chambers via Pexels

Venerolog MUDr. Procházka odpovídá na další dotazy našich čtenářů v naší anonymní venerologické poradně.

Další díly naší venerologické poradny najdete zde.

Otázka:

Dobrý den, mám dotaz jaké nemoci hrozí, když jsem měl orální sex s prostitutkou, která mi ho poskytovala, a já měl po celou dobu nasazený kondom, celé to trvalo asi 15 sekund, s tím ze výsledek zůstal v kondomu, takže nebyl poničený. Před orálním sexem probíhala chvíli před tím uspokojování rukou bez kondomu. Jsem z toho špatný, nikdy jsem to neudělal a mám strach, má si zajít někam na testy? Děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den mladý pane,
myslím, že pokud nedošlo k protržení kondomu a vy jste si při uspokojování rukou neporanil penis do krve, tak nemusíte se velmi obávat nákazy pohlavní nemocí. Přesto pro jistotu si zajděte 14 dní od tohoto rizikového styku na spádovou venerologickou ambulanci k provedení vyšetření na chlamýdie a kapavku z prvního proudu ranní moči. Do té doby nemějte sex a ani si neberte preventivně žádné antibiotika.

S pozdravem MUDr. Přemysl Procházka

Otázka:

Dobrý den Pane doktore, děkuji za uklidnění, ještě prosím, reaguji na email který jsem v minulosti zasílal ,,Falešně negativní testy po delší době od nákazy“.

Orální sex s pracovnicí nebyl ale i tak jsem si nechal udělat kompletní testy. Co se týče dalšího vyšetření,  tak byly povedeny testy na kapavku, chlamydie, ureaplasmy , mycoplasmy, streptokoky.  Vše s výsledkem NEGATIVNÍ.

Ještě byly doplněny testy z krve na HIV a Syfilis (VLDR,TPHA)

Toto vše s výsledkem NEGATIVNÍ.
Ještě jsem se z internetu dočetl že existuje pojem ,,Zonální fenomén“ je možné že po 11 měsících od nákazy by vyšli oba testy na Syfilis (VLDR,TPHA) Negativní? To už tedy i mě přijde jako moc velká detektivka, ale přesto se chci ještě optat.
Jsem již trošku klidnější od informace od Vás,  ale stejně pořád to mám v hlavě a pořád se to vrací. Ještě si určitě na jeden test třeba ke konci roku zajdu.
Jen se přítelkyni udělá někde pupínek a ja jsem na prášky.
Není snad jediný den, kdybych to neměl v hlavě.

Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den, mladý pane,
v první řadě Vás chci pochválit, že jste si nechal provést všechny  testy na STI a samozřejmě je super, že jsou všechny negativní.  Zonální  fenomén můžete vypustit z hlavy, ten se týká jen testování nespecifickými testy (VDRL), ale právě proto se provádí vyšetření i specifickým testem TPHA, který tak vyloučí falešnou negativitu a zabrání přehlédnutí infekce syfilis. Buďte v klidu, přítelkyni ničím nakazit nemůžete, mějte se hezky.

S pozdravem a přáním všeho dobrého.

MUDr. Přemysl Procházka


MUDr. Přemysl Procházka odpovídá na vaše dotazy průběžně. Pokud máte také otázku, zašlete ji na: protisedi@protisedi.cz – vždy s předmětem PORADNA VENEROLOGIE. 

Neuvádějte žádné osobní údaje(!), nejlepší je anonymní e-mail.

 

 

Comments

comments

Vyhledat