Lichnovský vydává album Ideálně napořád

Hudebník Zdeněk Lichnovský známý z kapely Parta vynikajících lidí se dává na sólovou dráhu a vydává debutovou desku.

Ta se jmenuje Ideálně napořád a vychází 2. září na komunitním labelu Bad Names. Pokřtěna i s hosty bude 13. září v Paláci Akropolis v rámci koncertní série Pulz, kde vystoupí také Něco něco a Ivy z.

Na produkci alba se podílel tvůrce klubových kopanců Martin Nouza (nevertouch) a s Lichnovským zpívá také weirdpopová hudebnice a skladatelka Lenka Zbořilová (ivy z). Mix měl na starost Tomáš Havlen, master obstaral Tomáš Tkáč.

Album vychází také fyzicky v limitované edici na kazetách a CDs. První singl se jmenoval „Zdálo se mi, že jsem se zbláznil a všem to bylo jedno“, další „West Ham to nedá (ft. nevertouch)“ a nyní vychází videoklip k duetu s ivy z s názvem „Situace“.

 

Forma na chalupě

Potřeba sólové desky vzešla z nutnosti žánrové rozmanitosti nových písniček, které by do repertoáru celé kapely neseděly. Zvuk a forma desky se krystalizovaly za jednoho produkčního prodlouženého víkendu začátkem roku na chalupě.

„Dema písniček vznikala velmi rychle během zlomového roku 2023. Už tehdy jsem na sobě vnímal nutkavé sklony všechny aranže dokončovat, jednotlivé písně tematicky propojovat a obecně mít kreativní proces víc a víc pod kontrolou. Logicky jsem tak svou tehdejší kapelu stavěl před těžkou volbu, jak s tím vším naložit. Po formativním produkčním víkendu s Martinem Nouzou na chalupě najednou album dostalo kompletní podobu. Bylo mi jasné, že je třeba skladby pustit ven mimo kapelu Parta vynikajících lidí. Kompletní formu i vyznění pak vše dostalo po vokálním přispění Lenky Zbořilové (ivy z), která zpívá na všech písničkách z desky a poprvé v češtině. Jakoby se najednou přestalo jednat o tak trochu osamělé monology, ale o diskuze dobírající se jistého smyslu a rozřešení. Ve výsledku pak celé album dokáže vyjmenovat pocity, situace i osoby, které si člověk s sebou nese ideálně napořáduvádí Lichnovský.

 

Hudba Zdeňka Lichnovského se na albu noří do témat nechtěných vzpomínek, duševního zdraví, nutnosti sebekontroly sebe sama a přináší radikálně upřímný mix pravdy a fikce. To vše akcentuje nadžánrovost desky, která od klidných akustických pasáží plynule přechází do eurodanceového třeštění, či velkých glamrockových kytar. Čerstvým singlem, podpořeným videoklipem od Martina Wellblouda, je píseň s názvem Situace, která je duetem s Lenkou Zbořilovou (ivy z). 

 

„To je jedna z těch písniček, které vzniknou samy o sobě v jednom zátahu. V tomhle případě je to obývák na chalupě v Jaroměři jednoho letního večera, kde děti spaly vedle v ložnici a tak bylo třeba nahrát ten nejtišší song na světě. Ryze lo-fi provedení skladby dává vyniknout starému dobrému žánrovému duetu. Témata pochopení a porozumění bez ohledu na jakékoliv možné předsudky pak ve videoklipu akcentuje režisér Martin Wellbloud.“ doplňuje Lichnovský.  

Ideálně napořád credits: 

hudba & texty: Lichnovský

produkce: nevertouch & Lichnovský

zpěv: ivy z

mix: Tomáš Havlen

master: Tomáš Tkáč

grafika & fotky: Tuan Vuong

tetování: Zuzana Domínová

díky: Kateřina & Anna & Věra Lichnovská, Pavlína Havlenová, Martin Novák

Bad Names 2024

 

Zdálo se mi, že jsem se zbláznil a všem to bylo jedno: https://youtu.be/5R_iMClNlCo?si=rd9qFh2m40_SsaKJ 

West Ham to nedá (ft. nevertouch):

https://youtu.be/sl3kyYvq3Jg?si=msFB2S2I7adu2gk0

Situace (ft. ivy z):

https://youtu.be/jwGXSmwv25M?si=NdQlUxlnjmXmOG6l 

Comments

comments

Vyhledat