Začíná filmový festival ELBE DOCK

Matta a Matto
Matta a Matto

Už za týden v ulicích Ústí nad Labem můžete začít potkávat filmové tvůrce, hudebníky a jiné nevšední hosty. Již 7. Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK odstartuje svůj pestrý program ve středu 4. září v bývalém casinu Ještěrka, které bude díky festivalu znovu přivedeno k životu, tentokrát díky kvalitnímu filmovému obsahu. Diváci se mohou těšit na výběr nejlepších filmů ze střední Evropy a Skandinávie, na bohatý doprovodný program i zajímavé filmové projekce. Podrobný program je již nyní dostupný na festivalovém webu.

ELBE DOCK startuje ve středu 4. září v Ústí nad Labem a končí v neděli 8. září v Drážďanech. S ELBE DOCKEM je úzce spojena již 18. Cena Pavla Kouteckého, kterou obdrží tvůrce nejlepšího českého dokumentárního snímku, a to jak v celovečerní, tak krátkometrážní sekci. Cena Pavla Kouteckého bude v obou kategoriích udělena v rámci oficiálního zahájení festivalu v bývalém casinu Ještěrka, a to 4. září od 20:00.

Symfonie – příběh malého chlapce se zrakovou vadou a jeho kouzelné postavičky.

NEJLEPŠÍ KRÁTKOMETRÁŽNÍ SKANDINÁVSKÝ A STŘEDOEVROPSKÝ FILM

Festival ELBE DOCK do Ústí nad Labem a do Drážďan opět přiveze přehlídku nejlepších krátkometrážních filmů, tentokrát nikoliv pouze středoevropských ale také skandinávských.

Letošní rok se přihlásilo do všech soutěžních kategorií celkem 1100 filmů, ze kterých bylo vybráno 52, 12 soutěžních filmů do kategorie Cena Pavla Kouteckého a 40 filmů do soutěžních kategorií NORDIC a CENTRAL. Dvě poroty složené z významných žen filmového průmyslu se tak budou rozhodovat v kategorii CENTRAL mezi 25 krátkometrážními filmy a v kategorii NORDIC mezi 15.

V soutěžní kategorii CENTRAL je mezi soutěžními filmy šest snímků z České republiky. Mořská sůl je film od libanonské režisérky Leily Basmy. Jedná se o příběh mladé libanonské dívky, která stojí před důležitým životním rozhodnutím. Odejít ze země nebo zůstat? Anna Wowra, jejíž film Jsme v tom spolu získal již ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Tiraně vypráví příběh tří kamarádek, které sní o tom, že odejdou z rodného města, povede se to však pouze jedné z nich. Jak to ovlivní jejich přátelství? 3 MWh je filmovou básní o nerůstu a popření antropocentrismu. Režisérka Marie-Magdaléna Kochová prostřednictvím svého filmu demonstruje vztah mezi mužem a materiální realitou. Doomed to Placehold je animovaným snímkem českého animátora a designéra Matěje Martince. Dalším českým animovaným filmem soutěžícím o cenu ELBE DOCK je snímek zachycující ztrátu domácího mazlíčka. Film Deniska umřela měl svou premiéru na Berlinale 2023, kde získal zvláštní uznání Generation Kplus. Byl také mimo jiné nominován na Ceny české filmové kritiky či Českého lva za nejlepší animovaný a nejlepší studentský film. Šestým českým filmem je Symfonie vyprávějící příběh malého chlapce se zrakovou vadou a jeho kouzelné postavičky. Film je režírovaný Ondřejem Nedvědem a Vojtěchem Komárkem.

Animovaný film Krev a kytky

Velká část nominovaných filmů na letošní festival ELBE DOCK zde má dokonce svou českou premiéru. Z kategorie NORDIC bude mít českou premiéru celkem 14 filmů (tedy kromě jednoho se o českou premiéru jedná u všech filmů této sekce) a v kategorii CENTRAL 12 snímků. Jedním z nich je animovaný film Krev a kytky polské režisérky Sabiny a jejího projektu Poor Girl’s Production. V obou sekcích najdeme snímky hrané, dokumentární i animované. Většina filmů nominovaných na tyto dvě ELBE DOCK ceny již zaznamenala úspěchy na velkých festivalech. Na Filmový festival v Cannes byl nominován například film Jak to bylo. Snímek Tam jsem byl také obdržel zvláštní ocenění v soutěži Pardi di Domani: Concorso Corti d’Autorev v rámci Filmového festivalu v Locarnu, a dále se zúčastnil také Mezinárodního filmového festivalu v Torontu. Animovaný krátký film nominovaný do soutěžní sekce CENTRAL Matta a Matto se zúčastnil ​​Sundance Film Festivalu 2024 a filmy jako například Tako Tsubo nebo Čekání se představily na Berlinale.

OŽIVENÍ ÚSTECKÉHO PARTERU NA MASARYKOVĚ ULICI: KREATIVNÍ DÍLNIČKY, DĚTSKÉ DIVADLO, FILMY PRO NEJMENŠÍ

Jedním z důležitých principů festivalu ELBE DOCK je hledání nového kulturního významu pro místa jako je právě Ještěrka. Casino, které bylo za svého fungování označováno jako továrna na lidské neštěstí bude festivalem zcela proměněno. Budou se zde konat filmové projekce, předávání Ceny Pavla Kouteckého, nebo také hudební program. Nezapomene se však ani na samotný parter na Masarykově ulici, kde v sobotu proběhne dětský den. Rodiny s dětmi, a především děti se mohou těšit na venkovní kreativní dílničky pod vedením studentů z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, na filmový kroužek pro nejmenší nebo také na divadlo Pohadlo a jejich pohádku Fridolín se hledá. V německých Drážďanech si pak návštěvníci mohou užít festivalový program v prostorách bývalého nákladového nádraží GEH8, kde se odehraje 7. září 2024 slavnostní zakončení a předávání CEN ELBE DOCK (NORDIC i CENTRAL). Následovat budou projekce vítězných filmů z obou kategorií.

Čekání

PROCHÁZKY S ELBE DOCKEM: POZITIVNÍ ÚSTÍ, VIDĚT UŠIMA A LADISLAV ČUMBA

Pořadatelé festivalu se snaží různými způsoby pomoci k pozitivnímu vnímání města Ústí nad Labem. Tento rok je do programu zahrnuta například Procházka: Pozitivní Ústí, jejímž cílem je si ukázat, že Ústí nad Labem může být pestré, zábavné, barevné a hezké. Procházka bude pod vedením Michala Jakla, který se ve volném čase dlouhodobě věnuje propagaci Ústí nad Labem v projektu Pozitivní Ústí, nebo také prozkoumávání zaniklých a opuštěných míst. Festival však nabízí i další procházky. V rámci dětského dne se děti budou moci zúčastnit Procházky: Vidět ušima. Procházka je edukativním programem pro děti a mládež. Po procházce, na které děti posbírají různé zvuky, které město nabízí, bude navazovat workshop v Ještěrce. Jak procházka, tak workshop jsou pro děti od 4 do 12 let. Účastníci si budou moci vyzkoušet celý zvukařský proces od práce s mikrofonem, nahrávání, ohýbání jednotlivých zvuků až po samotnou kompozici a tvorbu dynamiky v časovém médiu. Výsledkem budou skladby — elektroakustické koláže. A v Drážďanech se děti i dospělí pak mohou zúčastnit tradiční Procházky s Ladislavem Čumbou po drážďanských zajímavostech.

Comments

comments

Vyhledat