Praha 2 připravuje oslavy povýšení Královských Vinohrad na město

Městská část Praha 2 si letos v září připomene 145. výročí povýšení Královských Vinohrad na město a 140. výročí vzniku farnosti sv. Ludmily. Radnice při této příležitosti pořád hned několik akcí, mezi kterými nechybí Koncert pro Dvojku plný zvučných jmen a slavnostní mše svatá v bazilice sv. Ludmily na náměstí Míru nebo výstava připomínající historii a rozvoj Královských Vinohrad. 

„Oslavy zahájíme velkolepě, a to jedinečným Koncertem pro Dvojku, který se uskuteční v neděli 15. září od 19 hodin na náměstí Míru před bazilikou sv. Ludmily. Na koncertu vystoupí hvězdy české hudební scény Tereza Mátlová, Anička Slováčková, Martin Chodúr, Daniel Hůlka, BigBand Felixe Slováčka a chybět nebude ani pěvecký sbor Vratislavka pod vedením Evy Kleinové. Následovat bude pondělní slavnostní mše v bazilice sv. Ludmily a chybět nebude ani tematická výstava připomínající důležité milníky Královských Vinohrad,“ přibližuje průběh oslav starosta Prahy 2 Jan Korseska. 

Program oslav:

  • 15. září 2024 od 19 hodin před bazilikou sv. Ludmily (nám. Míru) – slavnostní „Koncert pro Dvojku“, kde zazní slavné songy v podání hvězd české hudební scény Terezy Mátlové, Anny Julie Slováčkové, Martina Chodúra, Daniela Hůlky a BigBandu Felixe Slováčka. Na koncertu vystoupí i pěvecký sbor Vratislavka (při ZŠ Vratislavova) pod vedením sbormistryně Evy Kleinové a za doprovodu Richarda Mašaty. 

 

  • 16. září 2024 od 16 hodin a 30 minut – slavnostní mše svatá v bazilice sv. Ludmily, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka spolu s kněžími. V závěru bude udělen Šál sv. Ludmily, tedy ocenění za šíření odkazu sv. Ludmily v oblasti duchovní, kulturní a společenské. Bazilika bude po celý den přístupná veřejnosti k individuálním modlitbám.

 

  • 26. září až 25. října 2024 – panelová výstava na nám. Míru, která nabídne návštěvníkům poutavý pohled do minulosti Královských Vinohrad, od jejich počátků jako je vznik vinic až po současnou moderní městskou část. Na jednotlivých panelech budou zachyceny klíčové momenty a události, které formovaly vývoj Vinohrad, včetně architektonického rozmachu, infrastruktury, významných osobností a kulturních změn.

 

  • Nová venkovní hra Putování Prahou 2 – trasa KRÁLOVSKÉ VINOHRADY určena nejen žákům a studentům ale i dalším zájemcům. Trasa začíná na náměstí Míru a prochází městskými částmi Praha 2, Praha 3 a Praha 10. Účastníkům nabízí celkem 12 zastavení a seznamuje je s bohatou historií Vinohrad. Hra bude spuštěna na samostatných webových stránkách https://putovani.praha2.cz/. Účast ve hře je zdarma.

Comments

comments

Vyhledat