Jeden oděv, nespočet žánrů. V Nové Spirále obléknou stejnokroje od české značky Soolista

Soolista / Nová Spirála / Foto Michal Ureš
Soolista / Nová Spirála / Foto Michal Ureš

Multižánrový prostor Nová Spirála plánuje své znovuotevření již 3. října 2024 na holešovickém Výstavišti. Pro uvaděče a uvaděčky vznikly originální stejnokroje z dílny módní značky Soolista. Černé unisex modely jsou inspirované motivem rozpohybované spirály a nabízejí řadu variant stylingu podle charakteru pořádané akce. Autorka zrcadlí v kimono připomínajícím oděvu všestrannost a univerzálnost prostoru i samotného programu divadla. Nevšední provedení oděvu pozvedá standardní uniformy divadelního personálu na umělecký prvek.

Za návrhem stojí zakladatelka značky Soolista, designérka a architektka Zuzana Basterrech, která do oděvu vnáší svou charakteristickou sochařskou práci se střihem. „Zadáním bylo vytvořit uniformy pro personál znovuzrozeného divadla Nová Spirála, které budou všestranné, nápadité a svou ideou spjaté s divadlem samotným,“ vysvětluje Zuzana Basterrech. Vítězný návrh vzešlý z výběrového řízení představuje unisex model, který umožňuje snadno transformovat svůj vzhled pro širokou škálu příležitostí. Design klade důraz kromě estetické podoby také na komfort při nošení.

Finální vzhled stejnokroje definuje dvojice širokých pásků, které jej tvarují. Pro formální akce je připravena sofistikovaná varianta stažená v pase, která se mění v hravější styling asymetrickým sepnutím na straně, otevřením pláště nebo překrytím kontrastním modrým páskem pro neformální příležitosti. Kimonem inspirovaný oděv pak nejlépe vynikne v pohybu spojením s tělem nositelů. „Inspirací se mi stala architektura divadla, stejně tak jako jeho univerzalita a multižánrovost. Záměrem bylo vymyslet jeden model, který skvěle sedí každému typu postavy i příležitosti a zároveň působí elegantně a současně. Model – chameleon, který bude spoluvytvářet svým stylingem událost, která se v divadle právě koná,” popisuje Zuzana Basterrech. Motiv spirály je ústředním tvůrčím prvkem, který spolu s barevnými pásky, jejichž různé styly vázání dodávají oděvu výsledný vzhled, symbolizuje všestrannost Nové Spirály.

V říjnu se mohou návštěvníci těšit na značku Soolista také na pražském Designbloku, kde představí nejnovější kolekci Etherea. Pro návštěvníky bude připravena každý den možnost stylingu na míru.

Soolista / Nová Spirála (návrh)

O značce Soolista

Soolista je česká módní značka, která se na designové scéně etablovala v roce 2012. Její modely jsou charakteristické netradičními střihy, promyšlenými detaily a rafinovaným řešením. Za návrhy stojí designérka a architektka Zuzana Basterrech, jejíž architektonický přístup se výrazně odráží v konstrukci střihů. Soolista má svůj showroom v Klimentské ulici na Praze 1 a pravidelně se účastní prestižních evropských výstav, kde získala již řadu ocenění. Všechny modely jsou vyráběny v ostravské šicí dílně značky.

Comments

comments

Vyhledat