18. ročník festivalu La Película opět nabídne delikátní filmové tapas

La Película českému diváctvu nabídne to nejnovější, co se v kinematografii španělsky mluvících zemí událo. Přehlídka proběhne od 10. do 13. října v pražském kině Světozor, královéhradeckém Bio Central a na sever Čech se dostane díky Veřejnému sálu Hraničář v Ústí nad Labem.

Geografii pobřeží a vztah k přírodě zpracovává snímek Sica

Ve spolupráci s Institutem Cervantes a Velvyslanectvím Španělska v České republice dramaturg festivalu naplánoval program stejně barevný, jako jsou různorodá španělská nářečí a místa. Festival slavnostně zahájí kino Světozor oceňovaným snímkem Hlavně v noci (Sobre todo de noche) 10. října ve 20:30. Tato výprava za hledáním ztraceného syna diváctvo uhrane silnou obrazivostí i pod povrchem bujícím neklidem. S tématy rodinných vazeb, zasazených do hlubšího společenského kontextu, se také vypořádávají protagonisté a protagonistky titulů 75 dnů (75 Días) či Dům (La Casa).

Festival slavnostně zahájí kino Světozor oceňovaným snímkem Hlavně v noci

Otázky uprchlictví a touhy po nalezení klidné domoviny otevře mimo jiné Skok do neznáma (El Salto). Chybět nebude ani nedávná historie Španělska zabývající se emancipačními ženskými tématy v Odhalení (Alumbramiento) či pohled do možné budoucnosti ve sci-fi thrilleru Umělá spravedlnost (Justicia artificial). „Festival La Película má ve Světozoru za těch osmnáct let už něco zažito a my máme radost, že můžeme stejně jako každý rok představit divákům a divačkám kinematografii, ke které by se v českém kulturním prostředí tak snadno nedostali. Ze všech filmových novinek Španělska jsme vybrali mix různých žánrů specifických pro tuto oblast a poskládali jsme je do barevných „tapas“ všech chutí. Snímky jsou konkurenceschopné v evropském prostředí a nabízejí vhled do témat i nejrůznějších filmových přístupů země, kterou jako Češi milujeme, ale víme o jejím socio-politickém kontextu tak málo,“ dodává k přehlídce dramaturg festivalu a současný děkan FAMU David Čeněk.

Podrobení (Rendir los machos)

Společenskou i geografickou rozmanitostí španělské kinematografie se zabývá cyklus Lidská geografie (Geografía Humana), který představí tituly hýřící silnou vizualitou i aktuálními společenskými tématy. Diváctvo bude moci nahlédnout do světa opomíjených národnostních menšin Španělska v dokumentárním snímku Vítejte ve Španělsku (Bienvenidos a España) i v hraném filmu Vasil. Opačný pól přistěhovalectví pak nabídne Bask (El Vasco) v příběhu Baska, který zemi opouští a odchází do Argentiny. Geografii pobřeží a vztah k přírodě zpracovává Sica stejně jako Podrobení (Rendir los machos). V rámci letošního filmového menu Kino Světozor a Bio Central naservírují i speciální peruánské tapas v podobě mysteriózního dramatu Yana-Wara, která diváctvo zavede mezi zapomenuté obyvatele And.

Termíny festivalu La Película: Tapas v jednotlivých městech:

Praha | Kino Světozor | 10.–12.10. 2024

Ústí nad Labem | Veřejný sál Hraničář | 11. 10. 2024

Hradec Králové | Bio Central | 10. a 13. 10. 2024

Mysteriózní drama Yana-Wara

 

Comments

comments

Vyhledat