Výstava pod širým nebem ukazuje skvosty funerálního umění i tváře hrobníků

Výstava
Výstava "Proměny pražského pohřebnictví" na Mariánském náměstí v Praze

Záleží nám na tom, co se stane s naším tělem po smrti? Jezdila po Praze pohřební tramvaj? Jak vypadá kolumbárium budoucnosti? Na tyto a mnoho dalších otázek týkajících se pohřbívání odpovídá volně přístupná výstava pod širým nebem, která bude po celý říjen tohoto roku k vidění na Mariánském náměstí. Překvapivě pestrou expozici nazvanou Proměny pražského pohřebnictví připravila příspěvková organizace Hřbitovy a pohřební služby hl. m. Prahy.

„Tuto práci vykonávám už mnoho let. Vnímám ji jako určitou vizi, která vnáší do mého života hlubší smysl.“

Jiří Navrátil — hrobník

 


Na dvaceti panelech se návštěvníkům odhaluje zákulisí pražského pohřebnictví a pohřbívání. Expozice také představuje pražské hřbitovy jako místa plná historie, uměleckých památek i přírodního bohatství. Návštěvníci si mohou přečíst zajímavosti z historie pohřbívání v metropoli, prohlédnout si moderní kremační pece nebo se podívat, jak bude vypadat nový orientační systém pražských hřbitovů.

Výstava „Proměny pražského pohřebnictví“ na Mariánském náměstí v Praze

Záběr expozice je ale mnohem širší –  výstava přibližuje problematiku čestných a vojenských pohřebišť, specifika architekturu funerálních staveb i program Adopce významných hrobů, jehož smyslem je záchrana a obnova opuštěných hrobů významných osobností.

„Pracuju jako zahradnice už 23 let, mám špinavý ruce, ale čistou hlavu.“

Adéla — vedoucí zahradnice

 

 

 

 

 


Výstava nezapomíná ani na ty, kteří v tomto náročném oboru pracují, ale většinou zůstávají v pozadí. Na velkoformátových fotografiích můžete nahlédnout do tváří hrobníků, řidičů pohřební služby, hřbitovní zahradnice i topiče v krematoriu.

Pražská pohřební tramvaj, která vozila v letech 1917–1919 z pražských vojenských nemocnic zesnulé vojáky na hřbitovy, v současné vizualizaci Adama Bartase.

 

Den otevřených dveří: projděte se nočním hřbitovem!

Někdo nemá důvod chodit na hřbitov vůbec, jiný tam zavítá tradičně na Dušičky, ale letos je k návštěvě hřbitova od důvod víc. O od pátku 18. do neděle 20. října se totiž koná na pražských hřbitovech Den otevřených dveří. Program je opravdu nabitý: na Ďáblickém hřbitově si budete moci v rámci hrobnického workshopu vyzkoušet kopání a následné spouštění rakve (není to tak jednoduché, jak to vypadá), pro odvážné je nachystána noční vycházka Olšanskými hřbitovy. Během přírodovědné vycházky vás zase možná překvapí, jak je na pohřebištích živo. Chybět nebudou samozřejmě komentované prohlídky, návštěva „alternativního“ pohřebního Ateliéru nebo pohled do zákulisí stavby moderního hostivařského urnového hřbitova, už teď nominovaného na ceny za architekturu. Převážná většina programu je zdarma, ale pozor, na některé části programu je  kvůli omezené kapacitě třeba se předem registrovat. Informace o programu, vstupném a podrobném harmonogramu najdete na stránkách akce.

 

Součástí nové vizuální identity jsou ilustrace od známé výtvarnice Marie Makeevy

Výstava „Proměny pražského pohřebnictví“, která se na Mariánském náměstí koná pod záštitou Magistrátu hlavního města Prahy, potrvá až do konce října 2024.

Comments

comments

Vyhledat