Podzimní výlet k moři. Vydejte se karavanem napříč Polskem

Wroclaw, Zdroj Adobe Stock
Wroclaw, Zdroj Adobe Stock

Přestože většina Čechů má nejraději dovolenou plnou horkých letních paprsků, i během podzimu si můžeme cestování skvěle užít. Co třeba prodloužit si víkend a udělat si výlet v obytném vozu z Česka přes zajímavá místa v Polsku až nahoru k plážím Baltského moře? Cesta není extrémně dlouhá ani náročná a odměnou vám budou úžasné zážitky.

„Země našeho severního souseda je v posledních letech vyhledávaná českými turisty čím dál tím více. Polsko nabízí spoustu krásných míst, historické památky i nádhernou přírodu. Navíc Balt je od našich hranic nejbližším mořem. Dovolená v Polsku je navíc cenově mnohem dostupnější než v jihoevropských destinacích,“ říká Lukáš Janoušek, CEO společnosti Campiri, která se na své online platformě zabývá půjčováním obytných vozů.

Od českých hranic to je k nejbližšímu bodu Baltského moře necelých 500 kilometrů, což se dá za dobrých dopravních podmínek zvládnout za pět hodin. Byla by ovšem škoda vyrazit pouze tam a po cestě se nikde nezastavit. Kdo má rád cestování a poznávání nových míst v karavanu, může si naplánovat trasu, během níž navštíví spoustu měst a míst.

Polsko je téměř čtyřikrát větší než celá Česká republika a celou zemi si jen tak neprojedete. Co byste určitě neměli vynechat, ať už sednete za volant v Praze, Liberci, Ostravě nebo kdekoliv jinde?

Jaworzno, Zdroj Adobe Stock

Moszna

Jen půl hodiny autem od českých hranic u Slezských Pavlovic na vás čeká v obci Moszna stejnojmenný zámek. Ten je nejen jedním z nejkrásnějších v celém Polsku, ale také v celé Evropě. National Geographic jej zařadil mezi desítku těch nejhezčích. To i díky tomu, že předlouhou jeho stavitelům byl ikonický německý zámek Neuschwanstein. 

Jestli se o naší metropoli říká „Praha stověžatá“, tak tento zámek „skoro stověžatý“ skutečně je. Zdobí ho totiž 99 věží a obsahuje 365 místností! Areál zámku nabízí spoustu zážitků pro milovníky historie, ale i romantické procházky v zeleni. Zkrátka pohádka jen kousek od českých hranic.

Osvětim

Osvětim je místo, kde se děla nejhorší zvěrstva v historii lidstva. Nejde tedy zrovna o prostory s pozitivní atmosférou, ale je více než důležité, abychom si tyto události stále připomínali. Toto čtyřicetitisícové město se do obecné známosti dostalo právě „díky“ největšímu nacistickému koncentračnímu a vyhlazovacímu táboru, který zde za druhé světové války zbudovali nacisté a zemřelo zde více než milion tři sta tisíc převážně židovských vězňů. Patří proto k nejvyhledávanějším místům v Polsku. Vstupenky je tak často nutné řešit minimálně měsíc dopředu.

Osvětim neboli Auschwitz si neplánujte, pokud jedete na rodinný výlet s malými dětmi. Do čtrnácti let věku se totiž návštěva nedoporučuje. Nejde o místo plné úsměvů a pohody, jako v jiných místech tohoto článku, ale zaručeně odjedete plni velice silných dojmů.

Krakow, Zdroj Adobe Stock

Krakow

Pokud budete mít v plánu jet z Ostravy k Baltskému moři, Krakow bude trochu zajížďkou směrem na východní část Polska, ale rozhodně nebudete litovat jediné minuty cesty navíc. Krakow je totiž označován za nejkrásnější polské město. Při procházkách jeho uličkami na vás dýchne historie, dominantou je královský hrad Wawel, Královský rynek patří rozlohou mezi největší evropská náměstí.

Wroclaw

Vydáte-li se k Baltu ze západní části České republiky, nelze minout Wroclaw, jedno z evropských měst označovaných jako „Benátky severu“. Další přezdívkou je „Město sta mostů“, protože po italských Benátkách a nizozemském Amsterdamu zde najdete největší počet mostů a lávek.

Město tvoří soustava dvanácti ostrovů, díky čemuž si můžete užít například výlet na lodičkách z jednoho na druhý. Mezi dominanty města patří nádherná radnice, nejstarší restaurace Starého světa, národní muzeum nebo park Juliusza Slowackiego.

Jaworzno

Víte o tom, že Polsko má své Maledivy? Právě jménem „Polské Maledivy“ bývá toto město často označováno. Z opuštěného lomu bylo vytvořeno úžasné místo k relaxaci ve vodě nebo v přírodě. Nad hladinou jezera se můžete procházet po dřevěných lávkách, ke skvělým procházkám navíc vybízí hned několik parků.

Toruň, Zdroj Adobe Stock

Toruň

Bylo by neodpustitelným hříchem po cestě k Baltskému moři minout město Toruň. Rodiště astronoma Mikuláše Koperníka je zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. To kvůli tomu, že historické centrum města je zachováno v někdejší podobě a procházky jeho ulicemi vás doslova vrátí o několik století v čase zpátky.

Gdaňsk

Jedno z největších polských měst už je ze severní části omýváno vlnami Baltského moře a je perlou severu země. Historická kolébka polské svobody má bohatou minulost, úžasné památky, nádherné centrum a obrovský námořní přístav.  k nezapomenutelným procházkám vybízejí kouzelné úzké uličky, otočný most, vyhlášená muzea a určitě nevynechejte ani Kostel svaté Panny Marie, největší cihlový kostel na světě. Vejde se do něj až 2500 návštěvníků.

Sopoty

Vyhlášená lázeňská oblast, nabízející luxusní relaxační rezorty. A i zde najdeme nějaký rekord – největší dřevěné molo v Evropě, dlouhé je 511 metrů! Oblíbená je promenáda Monciak, na níž najdete spoustu restaurací, barů a klubů. Jde také o místo, kde se často konají kulturní a společenské akce evropského významu.

Vybrali jste si? Polsko nabízí spoustu krásných míst a je jen na vás, v jakých se zastavíte. Udělat si do země našich severních sousedů výlet v obytném voze bude skutečně nezapomenutelným zážitkem. Země nabízí spoustu možností k parkování na oficiálních stellplatzech, kde nejen přenocujete, ale rovněž vyměníte provozní tekutiny, dobijete si elektřinu, doplníte vodu, odpočinete… Kempování na divoko není v Polsku přímo povolené, ale toleruje se, pokud budete dodržovat jasná pravidla. V lesích lze kempovat jen s povolením místních úřadů, vysloveně zakázané je v národních parcích nebo na plážích.

Sopoty, Zdroj Adobe Stock

Comments

comments

Vyhledat