Boy George vypráví o slávě sítotiskem

Images courtesy of Castle Fine Art. Photo Credit Dave Parry PA Images
Images courtesy of Castle Fine Art. Photo Credit Dave Parry PA Images

Boy George již více než 40 let posouvá hranice umělecké svobody prostřednictvím hudby, DJingu, fotografie a módy. Nyní přichází se sítotisky svých oblíbených hvězd: jsou tu Bowie, Madonna i Prince.

„Umění je lyrické a texty jsou jako obrazy,“ říká Boy George, který dnes debutuje se svou kolekcí u Castle Fine Art.

Boy George zobrazuje postavy z populární kultury i alternativní subkultury. Používá řadu netradičních materiálů, barev a tvarů; jeho výtvarná dála jsou jako jeho hudba: hlasité, živé, punkové a ikonické.

Image courtesy of Castle Fine Art.

V nové limitované edici kolekce Fame zkoumá Boy George svůj vyvíjející se vztah s globální slávou. Ve čtyřech portrétech vytvořených technikou sítotisku s použitím smíšených médií vidíme umělce, z nichž každý měl vlastní vnímání slávy. Hudební ikony Prince, Madonna a jeho tvůrčí hrdina David Bowie, který ho od mládí inspiroval k zahájení jeho umělecké cesty, jsou zobrazeni vedle jeho vlastního autoportrétu z éry Culture Club. Na rozdíl od limitovaných edicí jeho kolekce originálních děl často obsahuje neznámé průkopníky z klubové scény 80. let a z undergroundového módního průmyslu.

Pro umělce je to forma sebereflexe, převážně z jeho formativních let, která nám pomáhá pochopit ho v jednotlivých časových bodech.

Boy George věří, že nic není originální, kromě vašeho pohledu. Síla perspektivy je fascinace sdílená subjekty v této kolekci, kteří neustále transformovali své popové identity, půjčovali si symboly z kulturních archivů a vytvářeli vlastní vizuální historii. Každý z nich byl odvážný i zesměšňovaný.

„Samozřejmě mám hrdiny a nejsou všichni slavní. Musí to být někdo, kdo mě inspiroval nebo koho jsem měl rád. S odstupem času mám mnohem větší respekt k mnoha lidem, které jsem v životě potkal. Pravděpodobně jsem v tom okamžiku neviděl jejich hodnotu, nebo je neměl rád! Ale jsou ikonami.“

Za osobou, kterou vidíme na papíře, je hlubší příběh, pohled do vztahu a osobních vzpomínek Boy George. Vypráví příběhy ze své minulosti a zvěčňuje legendy.

video: youtube

Comments

comments

Vyhledat