Ambiente a Stará garda chystají pop-up oslavující českou kuchyni

Stará garda kuchařů a cukrářů České republiky / Foto Anna Kolářová
Stará garda kuchařů a cukrářů České republiky / Foto Anna Kolářová

Kreativní tým Ambiente spojí síly se Starou gardou kuchařů a vytvoří slavnostní pokrmy, které vzdají hold téměř zapomenutým receptům. Šestichodové menu budou moct hosté ochutnat v rámci pop-upu Ozvěny 10. března v centru vzdělávání a inovací UM.

Večeře, na které se potkají kuchařské generace, ale i historie se současností – to slibuje pop-up Ozvěny. Stará garda kuchařů a kreativní tým Ambiente totiž společně oživí původní české recepty, na které se už skoro zapomnělo. 

Na večeři bude hosty bude čekat šest slavnostních chodů, které vybrali ze starých kuchařek a svých receptur právě kuchaři Staré gardy. Společně s týmem kreativních šéfkuchařů se pustí do příprav a 10. března oslaví české kulinářské dědictví, tradice, chutě, a odvypráví tak i spoustu vzpomínek a příběhů.

Příběh spolupráce Staré gardy a Ambiente započal v roce 2023 při hledání receptur na pop-up De luxe pod záštitou kreativních šéfkuchařů Ambiente a centra inovací UM. Na něm se servírovalo menu inspirované vyhlášenou českou restaurací z Expa 58 v Bruselu. Díky starým knihám a vzpomínkám pamětníků z řad gardy se povedlo šéfkuchaře navést na stopu některých (neznámých) jídel z menu a také dotáhnout jejich složení a přípravu. Od té doby se spolu potkávají i v kuchyni UMu a vaří tematické menu pro své kolegy. 

Jejich společný počin představí veřejnosti právě na pop-upu Ozvěny. Vstupenky je možné zakoupit na webu darkovapoukazka.ambi.cz

Menu pop-upu Ozvěny

Pražská šunka se smetanovým křenem
Bílá polévka se ztraceným kuřátkem
Smažené dršťky s ďábelskou omáčkou
Vyslaněná telecí pečeně se zadělávanou omáčkou knedlíčky a celerem
Hovězí jazyk s kořínkovou omáčkou
Bábovka jako peříčko s rumovou omáčkou


Stará garda kuchařů a cukrářů České republiky
Stará garda je tým zkušených kuchařů ve věku 75 – 95 let, kteří se svému řemeslu stále aktivně věnují. Dnes již nepůsobí v žádných restauracích, ale svůj čas věnují vzdělávání a oslavě české kuchyně. Jezdí spolu na výlety, různé gastronomické akce i soutěže a organizují kurzy vaření. Společně tvoří těleso, které je nositelem nevídaného množství gastronomických zkušeností a znalostí. 

 

Comments

comments

Vyhledat