Živé vnitrobloky 2018 startují zítra

foto: pořadatel akce
foto: pořadatel akce

Spolek Bieno pořádá první ročník festivalu aktivních dvorů a vnitrobloků Živé vnitrobloky 2018. Obyvatelé devíti pražských vnitrobloků otevřou v den konání festivalu v sobotu 15. září 2018 svá místa pro inspiraci druhým. Cílem je představit různé podoby využití a inspirovat další zájemce o oživení svých vlastních vnitrobloků.

Návštěvníci se mohou podívat do míst, z nichž některá jsou běžně nepřístupná. Mohou poznat různé typy menších i větších vnitrobloků, inspirovat se řešením zeleně, výsadby, kompostováním, odpočinkových koutků, vody či herních prvků. Hybatelé svých míst zájemcům představí, jakým postupem k současné podobě dospěli a co dalšího je čeká. Dvory nabídnou pestrý program, který vytvářejí sami sousedé, např. kulturu, hraní pro děti či sousedské posezení.

V domech s dvory či vnitrobloky bydlí přibližně třetina Pražanů. Některé vnitrobloky jsou rozděleny na jednotlivé dvorky, jiné jsou spojeny v ucelený park. Každý z nich skrývá příležitost pro lepší využití. Podle průzkumu pražských vnitrobloků bylo 81% z nich zanedbaných a doporučených k rekonstrukci. Přitom kdo by nechtěl žít uprostřed města se zahradou pod okny?

„Dobře osázené vnitrobloky se mohou stát opravdovými plícemi města. Město v nich má obrovský a dosud často zcela nevyužitý potenciál. Byla bych velmi ráda, kdyby tyto plíce začaly fungovat a umožnily městu se nadechnout“, říká radní hlavního města Prahy Jana Plamínková.

Oživení vnitrobloků je součástí boje se změnou klimatu. Prvním bodem nedávno přijaté pražské adaptační strategie je „snížení negativního vlivu extrémních teplot a městského tepelného ostrova“. Návštěvníci se budou moci o chladivém klimatu zelených dvorů sami přesvědčit.

Živé vnitrobloky 2018 spolupracují s festivalem Zažít město jinak, termín akcí je shodný. Festival pořádá spolek Bieno v partnerství se sousedy a místními organizátory.

Comments

comments

Vyhledat