Češi tráví štědrovečerní večeři v restauracích stále raději, počet rezervací vzrostl meziročně o 50 %

foto TOGETHER
foto TOGETHER

Průvodce RESTU, který usadil ke stolu v restauracích už více než 10 milionů hostů,  přináší společně s gastronomickou skupinou TOGETHER tipy, na co a kam zavítat během vánočních svátků. V nabídce je česká rybí klasika, stále oblíbenější prvorepublikové šnečí menu nebo naopak zcela netradiční asijské pokrmy.  Na Štědrý den eviduje Restu.cz  nárůst rezervací o 50 % v porovnání se stejným obdobím loňského roku.

Praha a Brno

„Nejvíce lidí vyráží do restaurací během svátků v Praze. Kromě sociodemografického vlivu místních obyvatel má na konečné číslo dopad i stále rostoucí počet turistů, kteří si chtějí dopřát sváteční večeři v dobré restauraci,“ popisuje Jiří Moskal, CEO RESTU.cz.  O tom, že si lidé během Vánoc užívají větší luxus než obvykle, svědčí i výše průměrné útraty. „Tři čtvrtiny vánočních rezervací míří do restaurací ve vyšším cenovém segmentu, kde se utratí více než 600 Kč na osobu,“ doplňuje Moskal. V Praze má otevřeno každá třetí restaurace, v Brně každá čtvrtá.

Nejvíce je párů

Štědrý den v restauraci si nejvíce dopřávají páry, Restu letos zaznamenalo 41 % rezervací pro dva, 37 % pro 3 až 5 osob. Jíst ven vyráží i singles, tvoří 2 % rezervací.

Kam zajdeme?

V hlavním městě můžete zavítat například na Vinohrady do belgické restaurace Bruxx, kde přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat hostům vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem.

https://www.restu.cz/bruxx/

 

Vánoční menu bude servírovat také Kalina Kampa, mimo staročeské vánoční rybí polévky nabízí šneky hned ve třech variantách – po pražsku, po burgundsku nebo s omáčkou Bérnaise.

https://www.restu.cz/kalina-kampa/akce-a-slevy/vanocni-sneci-v-kaline/

 

Pokud nedáte dopustit na tradici, navštivte restauraci Pod Zámkem. V romantickém zámeckém prostředí si vychutnáte tradičního houbové kubu, rybí polévku a smaženého kapra bez kosti s bramborovým salátem.

https://www.restu.cz/pod-zamkem/akce-a-slevy/zamecke-vanoce/

 

Láká vás něco exotičtějšího? Udělejte si rezervaci v restauraci Sia. Je to jediné místo v Praze, kde si můžete dát pravou Pekingskou kachnu. Složitá příprava jednoho z nejslavnějších čínských receptů trvá dva dny. Kuchyni velí šéfkuchař Jiří Štift patřící k největším znalcům asijské gastronomie v České republice.

https://www.restu.cz/sia-restaurant/

 

V moravské metropoli bude otevřena například designová restaurace SIGNATURE, kde servírují dvojí menu. Jedno české se šnečím tartiflette, rybí polévkou a smaženým kaprem a jedno odvážnější, které nabízí marinovaného sivena, humrový bisque a jehněčí hřbet.

https://www.restu.cz/signature-restaurant/

 

 

 

Comments

comments

Vyhledat