Co všechno a jak lze vypěstovat v Praze? Odpoví nevšední trh v Pražské tržnici

Pražská produkce, 15. září od 16:00 do 22:00 v Pražské tržnici
Pražská produkce, 15. září od 16:00 do 22:00 v Pražské tržnici

Co všechno se dá vypěstovat, sklidit a vyrobit přímo v metropoli? To zjistíte na nevšedním trhu v Pražské tržnici

PRAŽSKÁ PRODUKCE: Trh se vším, co klíčí, roste a vzniká v Praze. Tak zní název nevšedního trhu, který se v polovině září uskuteční v Pražské tržnici. Představí se na něm pěstitelé, výrobci a nadšenci, kteří svou úrodu sklízí přímo v metropoli. K dostání bude zelenina, bylinky, microgreens, džemy, pečivo, oleje, květiny nebo premiový gin či pivo. Akci doplní přednášky na témata spojená s konceptem “jedlého města” i koncerty, vystoupí písničkářka Marie Kieslowski, zpěvák Michal Strnad nebo kapela Jiný metro.

Akce, která proběhne 15. září od 16:00 do 22:00, si pohrává s konceptem tzv. jedlých měst. Jde o myšlenku, že k nasycení populace ve městech není potřeba všechno jídlo dovážet odkudsi z dalekých krajů, ale že část spotřeby mohou produkovat přímo města sama. Pěstovat ve městech lze třeba v hydroponických a vertikálních farmách na střechách, v komunitních zahradách, ve vnitroblocích nebo na balkonech. Úrodu poskytují i ovocné sady, které se dříve ve městech sázely.

Témata spojená s přemýšlením o soběstačnějších městech budoucnosti zazní na akci i v přednáškách neziskových organizací a start-upů. Spolek Na Ovoce provozuje aplikaci, v níž uživatelé mohou ostatním poradit, kde zrovna jde najít medvědí česnek, kde zrají ostružiny nebo plodí ovocné stromy. Podle aplikace pak uživatelé mohou sami vyrazit a nasbírat si zdarma úrodu pro svou potřebu. Dále se představí start-up ForestBit, výrobce a provozovatel městských hydroponických farem a kombinovaných solárních elektráren, nejen že pěstují zeleninu a bylinky na střechách, ale ještě u toho vyrábí med a elektrickou energii. Jak? Přijďte zjistit do Pražské tržnice. Do třetice organizace Zachraň jídlo představí svou nejnovější aktivitu – darování hotových jídel z podnikových jídelen a restaurací potřebným, například v azylových domech. Řídí se myšlenkou, že když už se jídlo vypěstuje, sklidí a uvaří, nemělo by se zbytečně vyhazovat.

Jádrem akce bude nevšední trh, na kterém se návštěvníci budou moci potkat a pohovořit s výrobci a pěstiteli a nakoupit třeba zeleninu vypěstovanou třeba v Jinonicích, bylinky a microgreens z již zmíněných vertikálních a hydroponických farem, květiny z ekologického květinářství Green Decor, džemy Kvasnička, Hanys oleje, Baues chilli nebo gin Garage 22, který vzniká přímo “v garáži” v Holešovicích. O pivo se postará řemeslný pivovar Bad Flash z Kobylis. Pekárna Oh Deer Bakery představí své populární croblihy, doplní je Celozrnná pekárna ze žižkova s nabídkou bezlepkového, celozrnného, keto i dia pečiva a koláčů z BIO celozrnné mouky z malých českých ekofarem. Zdravé veganské mlsání představí značka Do ruky mls.

Pražská produkce si klade za cíl představovat i hudebníky a kapely z pražské scény. Na první edici zahrají akustičtější koncerty písničkářka Marie Kieslowski, zpěvák Michal Strnad za doprovodu beatboxu nebo kapela Jiný metro.

Vstup na akci je zdarma. Pražská produkce, 15. září od 16:00 do 22:00 v Pražské tržnici

Comments

comments

Vyhledat