Design kolem nás: příbor Caravel 

foto autor
foto autor

 

Do intimnějšího kontaktu s produktovým designem se než u příborů asi nedostaneme. A co teprve když si do úst vkládáte jídlo pomocí příboru hodné muzeální sbírky. A to platí i o setu Caravel, který je skvostem dánského designu. 

 

Před dvěma lety jsem navštívil Kodaň. Viděl jsem tam řadu vynikající modernistických staveb a poseděl si na ikonických židlích dánského poválečného modernismu. Ten jsem měl ale nakonec asi úplně nejblíže díky příborům Caravel, kterými jsem povečeřel na návštěvě u reklamního vizionáře a sběratele Mariusze Skronskiho. Jeho byt byl větší než standardní dvoupatrový rodinný dům a byl doslova zaplněný krásami dánského i mezinárodního umění a designu. 

 

Okamžitě jsem si kromě jiných věcí, jako například obrovské sbírky japonské whiskey, všiml i mnoha předmětů od mého oblíbeného designéra Henninga Kopppela. Ten se stal legendárním pro svou spolupráci se značkou Georg Jensen, pro kterou od roku 1946 navrhoval předměty ze stříbra. K nim patří také ikonický příborový servis Caravel. Vytvořil ho v roce 1957, nejdříve z prvotřídního stříbra, později v roce 1986 byl příbor poprvé vyroben také z nerezové oceli. 

 

Caravel je jen jedním z mnoha vynikajících výrobků, které Henning Koppel pro Georg Jensen vytvořil. Tím, že byl vzdělán nikoliv jako designér, ale jako sochař, dokázal svým návrhům vtisknout nenucené organické skulpturální tvary, které zároveň skvěle odrážely přirozenou lidskou fyziognomii. Spolupráce se značkou Georg Jensen se pro něj stala zásadní. Sochařské cítění proměnil do podoby mnoha praktických předmětů, které slouží ke každodennímu používání dodnes. 

 

Stejné to je i s příborem Caravel, se kterým vaše pusa zažije ohňostroj rozkoše, nejenom té chuťové, ale především estetické. Soubor čtyř kusů s nožem, vidličkou, lžící a lžičkou dnes pořídíte za 110 EUR. Není to málo. Své jídlo ale pak budete konzumovat uměleckým dílem.                 

 

Comments

comments

Vyhledat