Inspirace na letní saláty a snacky
Salát s klíčky fazole mungo se sýrem Il Salato
Během teplých letních dní oceníme jako oběd nebo večeři především studené pokrmy a saláty. Zároveň by naše hlavní jídlo dne mělo obsahovat také dostatek kvalitních bílkovin, což tento salát skvěle splňuje díky kombinaci fazolí čerstvého sýra Il Salato, který je letní specialitou sýráren La Formaggeria Gran Moravia.
Ingredience:
– 150 g klíčky fazole mungo
– 1 červená cibule
– 1 jarní cibulka
– 1 žlutá paprika
– hrst dýňových semínek
– 20 dkg sýru Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
– olivový olej, sůl, pepř
Příprava:
Jarní cibulku a žlutou papriku nakrájíme nadrobno, sýr Il Salato nakrájíme na kostičky. Přesypeme do mísy a vše smícháme. Klíčky fazolek mungo přidáme k nakrájené zelenině, vše promícháme, posypeme dýňovými semínky, zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 2
Salát z melounu, sýra Il Salato a oříšků
Kombinace slaného sýra II Salato z La Formaggeria Gran Moravia, křupavých oříšků a sladkého melounu je originální. Meloun chuť sýra zjemní a tím získá pikantnost. Tento salát vás bude bavit pro svou svěžest, je vhodný jako dezert, ale rovněž i jako osvěžující svačina.
Ingredience:
– 500 g melounu
– 150 g sýra Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
– 20 g lískových oříšků
– šťáva z jednoho citronu
– čerstvě mletý černý pepř na dochucení
Příprava:
Meloun a sýr Il Salato nakrájejte na kostičky. Dejte do mísy, přisypte oříšky a černý pepř dle vaší chuti. Salát před podáním ještě zakapejte citronovou šťávou
Doba přípravy: 15 min
Počet porcí: 4
Open-faced sendvič s avokádem, kuřecím masem a sýrem Il Salato
Spojení dokonalé chutě a bohatství živin v jednom sendviči, který vás zasytí a potěší chuťové buňky. Překvapí vás kombinace pikantnosti rukoly a jemnosti avokáda doplněná typicky slanou chutí sýra Il Salato, který je letní specialitou sýráren La Formaggeria Gran Moravia.
Ingredience:
– krajíc oblíbeného pečiva
– stroužek česneku
– avokádo
– rukola
– sýr Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia
– jedno kuřecí prso
– lžíce sójové omáčky
– špetka papriky
– pepř
– olivový olej
Příprava:
Kuřecí maso očistíme. V misce smícháme sójovou omáčku, papriku, 2 lžíce olivového oleje. Kuřecí maso naložíme cca na 15 minut do marinády, poté osmažíme. Maso nakrájíme na plátky. Pečivo opečeme v toustovači a potřeme česnekem. Rukolu položíme na pečivo a střídavě prokládáme a pokládáme maso s avokádem. Posypeme sýrem Il Salato a lehce pokapeme olivovým olejem.
Doba přípravy: 30 min
Počet porcí: 1
Proč zrovna sýr Il Salato z La Formaggeria Gran Moravia?
Měkký sýr balkánského typu Il Salato se vyznačuje typickou slanou chutí a bílou barvou. Je vyrobený ručně z kvalitního kravského mléka. Výtečný je zejména do tradičního šopského salátu, ale také samotný s olivami a chlebem, do zapékaných pokrmů, například k plnění grilovaných paprik, skvěle se hodí také k nakládání. Výživové údaje na 100 g výrobku:
Energetická hodnota 986 kJ/238 kcal; Tuky 19,1 g, z toho nasycené mastné kyseliny 13 g; Sacharidy 1,9 g, z toho cukry 1,9 g; Bílkoviny 14,5 g; Sůl 4,5 g.