INSTANTNÍ PÁRTY – TOHLE JE IN…stantní káva
Silvestra či jakoukoliv jinou párty a oslavu ozvláštní míchané drinky s instantní kávou. Pro večírkovou sezónu jsou dokonalé, a navíc jednoduché na přípravu. Relax a energie v jednom. Recepty vycházejí z běžně dostupných surovin a chutnají skvěle. Základem je kvalitní instantní káva – nejlépe lyofilizovaná, ta je nejkvalitnější, a můžete přidávat ovoce, různé druhy (ne)mlék a alkohol. Některé kombinace jen osvěží a dodají energii, jiné dokonce zaženou hlad. Inspirujte se vybranými recepty, další najdete na www.kavajacobs.cz/recepty. Míchejte a bavte se!
Instantní káva je pro míchané drinky ideální, protože je snadná a rychlá na přípravu a můžete ji připravovat i za studena. U nás se podle průzkumů pije nejčastěji (38,1 %), takže ji má doma téměř každý. Značka Jacobs nabízí několik druhů – nejoblíbenější jsou Jacobs Krönung, Jacobs Gold nebo Jacobs Velvet, náročnějším konzumentům je určena řada Barista, která obsahuje také velice jemně namletá kávová zrna, aby ještě zdůraznila chuť a vůni přírodně mleté kávy. A letos přidala novinku, která propojuje dokonalé aroma a intenzivní chuť s jemnou pěnou – kávu Jacobs Crema.
RASPBERRY COFFEE SPRITZ
2 lžičky instantní kávy Jacobs Crema
4 cl vodky/ginu
2 cl malinového sirupu
150 ml toniku
1/8 limetky
Led
Skleničku na víno naplňte ledem, přidejte malinový sirup a přilijte tonik. Do šejkru přidejte pár kostek ledu a dvě lžičky instantní kávy Jacobs Crema, přilijte vodku/gin a důkladně protřepejte. Nalijte opatrně přes sítko do sklenice s tonikem. Dle chuti přidejte šťávu z limetky. Ozdobte kouskem limetky a servírujte.
RASPBERRY INSTATONIC
2 lžičky instantní kávy Jacobs Crema
2 cl malinového sirupu
200 ml toniku
1/8 limetky
Led
Sklenici naplňte ledem, přidejte malinový sirup a přilijte tonik. Do šejkru přidejte pár kostek ledu, trochu toniku a dvě lžičky instantní kávy Jacobs Crema. Důkladně protřepejte. Nalijte opatrně přes sítko do sklenice s tonikem. Dle chuti přidejte šťávu z limetky. Ozdobte kouskem limetky a servírujte.
HOT RASPBERRY COFFEE SMOOTHIE
2 lžičky instantní kávy Jacobs Crema
Maliny nebo kvalitní malinový sirup
(Rostlinné) mléko
Rozmixujte maliny s (rostlinným) mlékem, nebo rozmíchejte kvalitní malinový sirup se zahřátým mlékem. V menším hrnku připravte horkou kávu ze dvou lžiček instantní kávy Jacobs Crema a nalijte ji na ochucené malinové mléko.
Tip: Pozor, nekvalitní sirupy obsahují mnoho kyseliny citrónové, která způsobí, že se mléko srazí.
Tip na efektní servírování: Kvalitní sirup, rozmixované maliny nebo malinový džem dejte na spod skleněného hrnku. Přidejte napěněné mléko a připravenou kávu na pěnu opatrně nalijte.
ORANGE INSTATONIC
2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet
100 ml pomerančové limonády
100 ml toniku
1/8 limetky
Led
Sklenici naplňte ledem, přidejte pomerančovou limonádu a přilijte tonik. Do šejkru vhoďte pár kostek ledu, trochu toniku a dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet. Důkladně protřepejte. Nalijte opatrně přes sítko do sklenice s tonikem. Dle chuti přidejte šťávu z limetky. Ozdobte kouskem limetky a servírujte.
HOT MANGO COFFEE
50 ml espressa nebo kávy Jacobs Crema
150 ml mangového džusu
Do hrnku vlijte mangový džus, který může být lehce zahřátý. Připravte si kávu, třeba espresso z kapslí Jacobs, nebo šálek silnější instantní kávy Jacobs Crema. Kávu nalijte na džus. Když použijete skleněný hrnek a kávu opatrně přilijete, bude káva na džusu efektně plout. Podle chuti přidejte špetku skořice.
MANGO COFFEE
2 lžičky instantní kávy Jacobs Crema
150 ml mangového džusu
1/8 limetky
Led
Sklenici naplňte ledem a přilijte mangový džus. Do šejkru přidejte pár kostek ledu, trochu vody a dvě lžičky instantní kávy Jacobs Crema. Důkladně protřepejte. Nalijte opatrně přes sítko do sklenice s džusem. Dle chuti přidejte šťávu z limetky. Ozdobte kouskem limetky a servírujte.
Eko tip: Jako šejkr můžete používat prázdnou sklenici od instantní kávy Jacobs a místo skleničky zase obal menšího balení. Tak recyklujme!
Lyofilizovaná káva? Určitě znáte sušené lyofilizované ovoce, které je nejkvalitnější a zachovává si maximum vitamínů a minerálů, chuť a aroma, a totéž platí u kávy. Sušení mrazem je postup, kdy se uvařený kávový extrakt zmrazí na teplotu kolem mínus 40 °C, molekuly vody zmrznou a ve speciální komoře je díky podtlaku a sublimaci led jakoby vytáhnut ze zmražených granulek. Vznikají tak vysušené krystalky instantní kávy. Jacobs vyrábí lyofilizací například Jacobs Krönung a Jacobs Barista Americano i novinku Jacobs Crema.