Jak vlastně funguje mýdlo?
Není dne, abychom neslyšeli, že mýt si ruce mýdlem je zásadní. Jak ale vlastně mýdlo funguje a co o něm máme vědět? Máme informac eod naší oblíbené kosmetické firmy LUSH, která toho o mýdlech ví spoustu. Dejme jim slovo!
Připravili jsme si pro vás vše, co potřebujte vědět o mýdle!
|
Jakým způsobem mýdlo funguje?
Mýdlo funguje tak, že naruší integritu buněčných membrán bakterií a améb a buněčných stěn plísní. Představte si je jako malé rosolovité kotoučky s vnější vrstvou – stěnou tvořenou z oleje. Když aplikujete mýdlo (vytvoříte namočením mýdla mýdlovou emulzi), složka, která má ráda oleje, lapí tuto olejovitou stěnu a rozbije ji – bakterie, améby a plísně tak roztříští a zničí.Ve zkratce: Lush mýdlové báze jsou stvořené specificky za účelem chemického narušení (a uvolnění a smytí) bakterií, virů a kvasinek z vaší pokožky. (Detailní Q&A s produktovým vědcem Danielem Campbellem najdete zde.)
Historie v kostce (mýdla)
První mýdla byly jednoduché směsi vyráběné smícháním olejů s dřevěným popelem, hlínou nebo pískem. Přestože se výroba mýdla od té doby vyvinula, vychází z velké části ze stále stejného principu: oleje a tuky se svařují
s alkalickými látkami a tak vzniká mýdlo a jeho vedlejší produkt, glycerin.
V minulosti se jako tuk obvykle používaly loje (rozpuštěný hovězí nebo ovčí tuk). Olivový, palmový a kokosový olej se k nim přidaly až později. Ačkoli živočišný lůj stále zůstává běžným materiálem, který se dnes používá, všechna mýdla Lush mají bázi z rostlinných olejů.
Kvůli nedostatku potravin během první světové války byly dodávky olejů a tuků používaných při výrobě mýdel omezené, což vedlo k vývoji prvních chemických alternativ. Tato „moderní“ tekutá mýdla, známá také jako detergenty, byla vyráběna z umělých povrchově aktivních látek a přísad a od padesátých let minulého století jejich prodej jednoznačně převýšil prodej tradičního tuhého mýdla.
Až v posledním desetiletí se projevila naše posedlost tekutými mýdly, zejména těmi s přidanými antibakteriálními přísadami, které slibují, že zabijí téměř 100 % bakterií. Tekutá mýdla však bývají balena v nerecyklovatelných lahvích, kde se mohou bakterie snadno schovat. S 12,7 miliony tun plastu, které každý končí
v oceánech, je možná čas na to, abychom opustili lahve a zamilovali se opět do tuhých mýdel.
|
|
|
|