Jarní chřestové recepty
Sezóna chřestu je tady a my pro vás máme nové jarní chřestové recepty:
Jarní rizoto
Suroviny:
½ kg vyloupaného čerstvého hrášku
svazek mrkve
svazek chřestu
1,5 l kuřecího vývaru
2 dc bílého vína
500 g rýže arborio
1 nadrobno nakrájená šalotka
extra panenský olivový olej
sůl a pepř dle chuti
100 g sýru Gran Moravia (La formaggeria)
štáva z 1 citronu
Příprava:
Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá.
V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou.
Chřest se sýrem Gran Moravia
Suroviny:
1 svazek zeleného chřestu
100 g strouhaného sýru Gran Moravia (La formaggeria)
100 g italského specku nakrájeného na tenké plátky
Extra panenský olivový olej na vytření pekáčku
Příprava:
Tvrdé konce chřestu jemně oloupejte. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte chřest a vařte asi 5 minut. Chřest musí zůstat křupavý. Poté ho okamžitě zchlaďte v ledové vodě, tím si chřest zachová svěží zelenou barvu. Olivovým olejem jemně vytřete pekáček. Každý stonek chřestu obalte v tyrolském špeku. Rozložte vedle sebe do pekáčku. Zasypte bohatě sýrem Gran Moravia a nakonec zakápněte olivovým olejem. Pečte v troubě na 180°C do lehkého zezlátnutí sýra. Podávejte s bagetkou.
Gratinovaný chřest se sýrem Gran Moravia
Suroviny:
1 kg zeleného chřestu
50 g másla La formaggeria
50 g nastrouhaného sýru Gran Moravia
strouhanka
sůl
Příprava:
Očistěte chřest, svažte ho do několika svazků a povařte asi 10 minut ve slané vodě. Svazky do hrnce postavte tak, aby jeho špičky byly nad vodou. Poté nechte vychladnout. Vychladlý chřest rozložte do máslem vymazané pečicí formy, přidejte zbývající, předem rozpuštěné máslo, a posypte strouhankou a sýrem. Osolte a zapečte v troubě při 200 stupních asi 10 minut. Podávejte horké.
Pečený chřest se šunkou a fontinou
Suroviny
1 kg chřestu
2 plátky dušené šunky
120 g sýru fontina
2 vejce
2 hrsti nastrouhaného sýru Tre Corti – La formaggeria
máslo
sůl
pepř
Příprava:
Chřest oloupejte a omyjte, odstraňte tvrdé konce nožiček. Povařte je 10 minut v osolené vodě nebo v páře, slijte e a rozložte do zapékací mísy vymazané máslem. Nakrájejte šunku a fontinu na proužky a rozložte je na chřest. V míse vyšlehejte vejce s nastrouhaným sýrem Tre Corti, špetkou soli a pepře a směs nalijte na chřest. Dejte péct do trouby rozehřáté na 180 stupňů asi na 15 minut, až se vejce zpevní a sýr rozpustí.