Lze techniky vaření přenést na nádobí? Odpověď ukáže mladý designér na pop-upu s Ambiente

Během výstavy diplomových prací pražské UMPRUM představil Ivo Jedlička svůj projekt “Cooking the craft”, který odráží techniky přípravy pokrmů. Unikátní kolekce nádobí vznikla v propojení s centrem vzdělávání a inovací UM od Ambiente. Práce na projektu ale diplomovou prací nekončí – hlavní část se odehraje na konci září, kdy s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem připraví společný pop-up. 

Projekt s názvem “Cooking the craft” vychází z diplomové práce mladého designéra Iva Jedličky, který se nechal inspirovat kuchařskými technikami. Najít cestu k finálním produktům mu pomohlo spojení sil s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem a také zkušenost v kuchyni. Vznikla tak unikátní kolekce nádobí o šesti designech.

Ivo v průběhu tvorby oslovil Františka Skopce, jehož zázemím je centrum inovací UM. Na základě společných debat vznikl i nápad na zapojení se do kuchařského týmu. Během příprav pop-upu Zkouška sirén měl Ivo možnost nahlédnou více pod pokličku kuchařských procesů. „Většina nápadů na výběr přetransformovaných technik vznikla právě na Zkoušce sirén, kde jsme společně vařili,“ doplňuje Ivo. 

 

Ve dnech 20.-22. září pak společně vzdají hold oběma řemeslům prostřednictvím komorního pop-upu. Šest chodů, šest designů, deset lidí, tři večery. Taková je představa o pop-upu, který proběhne v prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská na konci září 2024. Přípravu jídel zaštítí František Skopec na míru jednotlivých designů.

„Menu jsme vymysleli vegetariánské, protože Ivo je vegetarián. Jídla mají zrcadlit postupy výroby talířů a jejich vizualitu – obě věci se vzájemně inspirují,“ vysvětluje František. „Pro mě není ani tak důležité spojení s uměním, jako spíš spojení s mladými lidmi, kteří se nebojí tvořit a věnují se nějakému řemeslu. Je důležité sledovat, jak uvažují a přicházejí s novými a neotřelými nápady,“ uzavírá.

 

Inspirace řemesly

Při tvorbě nádobí se Ivo zaměřil na trojobal, laminované těsto, tortilly, bonbónek, crème brûlée, lité sklo a také stůl. Stejně jako se u vaření pracuje s kombinací surovin, i nádobí vzniklo většinou spojení několika materiálů. Například talířky inspirované laminovaným těstem vznikly proložením plátů hlíny (těsta) s polotransparentní glazurou (máslem). 

Sklenice evokující kroucené bonbónky zase získaly na autenticitě díky prášku sody, která vytvoří ve skle bublinky. „V procesu experimentu jsem zkoušel všelicos, od vykrajování sušenek z hlíny, po šlehání porcelánu s vajíčkovým bílkem, který zplesnivěl a skončil v koši. Často docházelo k tomu, že talíře nedržely, sypaly se nebo  praskaly v peci, jsem proto rád že se povedlo poladit postup výroby tak, aby se z experimentálních struktur dalo jíst,“ popisuje Ivo.


František Skopec je kreativní šéfkuchař Ambiente. Než posílil tým Umu, působil jako šéfkuchař v Café Savoy, kde měl na starost chod kuchyně, cukrárny i pekárny . Dnes má spolu s Jirkou Horákem a Tomášem Valkovičem na starost rozvoj nových konceptů v Ambiente a vzdělávání kuchařů i veřejnosti.

Ivo Jedlička je bývalým studentem ateliéru produktového designu na pražské UMPRUM. Již od malička rád tvořil věci sám a touha chápat to, jak věci fungují ho dovedla jak k vaření, tak k designu. Baví ho neustále objevovat a zkoumat různé materiály, hrát si s nimi a jejich kombinacemi. Ve své tvorbě se snaží zachovávat hravý a zvídavý přístup v kombinaci s praktickou stránkou produktů.


Předprodej: https://www.jidloaradost.shop/cooking-the-craft–frantisek-skopec-a-ivo-jedlicka/

web: https://www.umumum.cz/
Instagram: https://www.instagram.com/um_narodni/ x https://www.instagram.com/jedl_ivo/ 

 

Comments

comments

Vyhledat