Mikrotrend: obchody a bistra s kvašenou zeleninou

Kam za fermentovanou zeleninou a co s ní taky jde dělat

Kvašené zeleniny jsou oblíbenou pochoutkou odpradávna. Až nyní, se zvyšující se oblibou těchto zdravých dobrot mezi mladou generací, ale přibývají podniky specializované přímo na „pickles“. Jedná se o bistra či bary a zatím jsou hlavně v New Yorku.

Některé mají dlouhou historii, ale moc se o nich nevědělo. Až současná móda kvašení, fermentace a nakládání dostala na instagram třeba podnik Pickle Guys na Grand Street, jehož historie sahá až do roku 1910. Nyní má i eshop (dodává jen v USA) a nabízí tradiční okurky i různé další zeleniny v modernějších i prověřených úpravách.

„Nejlepší okurky na planetě“ podle recenzí na Yelpu nabízí The Pickle Shoppe. Kromě okurek nabízí olivy a další dobroty.

Jacobs Pickles je bistro, kde nabízejí pickles i smažené nebo sušené.

Podobných podniků přibývá, občas je někdo recenzuje na instagramu.


Tip: Usušit kvašené okurky, rozmělnit na prášek a posypat jím třeba popcorn je taky docela zábava.

 

A kam za kvašenými dobrotami u nás?

Kvašené věci jsou samozřejmě oblíbené i v Česku. Bohužel doby, kdy bylo běžné v obchodech s ovocem a zeleninou koupit kysané zelí na váhu, jsou pryč, ale možnosti jsou!

Zelí na váhu seženete v maďarských Dobrotách od Zsoltiho (bývají i na farmářském trhu na Jiřáku). Pokud vás na kysaném zelí oslovoval hlavně nálev, můžete ho koupit někdy i samostatně, třeba na rohlíku.

Okurky rychlokvašky najdete v supermarketech, obvykle pochopitelně za ceny o hodně nižší, než jsou trendy produkty od malovýrobců.

Existují specializované eshopy a firmy. Rodinná manufaktura Kvash, která kvasí i vyrábí další potraviny, nabízí třeba testovací balíček svých kvašených zelenin. Kvasit se dají i houby, třeba hlíva. Směsi zeleniny včetně kimči nabízejí i Dobroty s příběhem. Zajímavé fusion kombinace má i Živina.

 

A co doma?

Mnozí pamatují, jak jejich babičky dělaly doma kvašené zelí, a hodně lidí si kvasí zeleninu podomácku i teď: nejse o nic složitého, důležité je zachovat dobrou hygienu. Návody mají na svých stránkách obchody se zdravou výživou i lifestylové blogy, stránky o zdraví nebo specializované stránky jako Rychlokvašáci. Existuje i kniha Kvašená zelenina na 1008 způsobů. Můžete zkusit i domácí verzi korejského kimči.


Co jsou pickles

Fermentovaná / kvašená zelenina. Okurky rychlokvašky, kysané zelí atakdále. Stovky let to byl prostě způsob, jak konzervovat zeleninu na zimu, až později se ukázalo, že procesy, které v ní probíhají (anaerobní fermentace), znamenají zhodnocení suroviny o další prospěšné látky. Bakterie mléčného kvašení způsobí, že se vytvoří kyselina mléčná, což je velice žádoucí proces.

Co nejsou pickles

Zeleniny či další potraviny naložené do láku, ale nekvašené.

Comments

comments

Vyhledat