Mikrotrend: obchody a bistra s kvašenou zeleninou
Kam za fermentovanou zeleninou a co s ní taky jde dělat
Kvašené zeleniny jsou oblíbenou pochoutkou odpradávna. Až nyní, se zvyšující se oblibou těchto zdravých dobrot mezi mladou generací, ale přibývají podniky specializované přímo na „pickles“. Jedná se o bistra či bary a zatím jsou hlavně v New Yorku.
Některé mají dlouhou historii, ale moc se o nich nevědělo. Až současná móda kvašení, fermentace a nakládání dostala na instagram třeba podnik Pickle Guys na Grand Street, jehož historie sahá až do roku 1910. Nyní má i eshop (dodává jen v USA) a nabízí tradiční okurky i různé další zeleniny v modernějších i prověřených úpravách.
„Nejlepší okurky na planetě“ podle recenzí na Yelpu nabízí The Pickle Shoppe. Kromě okurek nabízí olivy a další dobroty.
Jacobs Pickles je bistro, kde nabízejí pickles i smažené nebo sušené.
Podobných podniků přibývá, občas je někdo recenzuje na instagramu.
Tip: Usušit kvašené okurky, rozmělnit na prášek a posypat jím třeba popcorn je taky docela zábava.
A kam za kvašenými dobrotami u nás?
Kvašené věci jsou samozřejmě oblíbené i v Česku. Bohužel doby, kdy bylo běžné v obchodech s ovocem a zeleninou koupit kysané zelí na váhu, jsou pryč, ale možnosti jsou!
Zelí na váhu seženete v maďarských Dobrotách od Zsoltiho (bývají i na farmářském trhu na Jiřáku). Pokud vás na kysaném zelí oslovoval hlavně nálev, můžete ho koupit někdy i samostatně, třeba na rohlíku.
Okurky rychlokvašky najdete v supermarketech, obvykle pochopitelně za ceny o hodně nižší, než jsou trendy produkty od malovýrobců.
Existují specializované eshopy a firmy. Rodinná manufaktura Kvash, která kvasí i vyrábí další potraviny, nabízí třeba testovací balíček svých kvašených zelenin. Kvasit se dají i houby, třeba hlíva. Směsi zeleniny včetně kimči nabízejí i Dobroty s příběhem. Zajímavé fusion kombinace má i Živina.
A co doma?
Mnozí pamatují, jak jejich babičky dělaly doma kvašené zelí, a hodně lidí si kvasí zeleninu podomácku i teď: nejse o nic složitého, důležité je zachovat dobrou hygienu. Návody mají na svých stránkách obchody se zdravou výživou i lifestylové blogy, stránky o zdraví nebo specializované stránky jako Rychlokvašáci. Existuje i kniha Kvašená zelenina na 1008 způsobů. Můžete zkusit i domácí verzi korejského kimči.
Co jsou pickles
Fermentovaná / kvašená zelenina. Okurky rychlokvašky, kysané zelí atakdále. Stovky let to byl prostě způsob, jak konzervovat zeleninu na zimu, až později se ukázalo, že procesy, které v ní probíhají (anaerobní fermentace), znamenají zhodnocení suroviny o další prospěšné látky. Bakterie mléčného kvašení způsobí, že se vytvoří kyselina mléčná, což je velice žádoucí proces.
Co nejsou pickles
Zeleniny či další potraviny naložené do láku, ale nekvašené.